Bosna i Hercegovina     | 19.09.2023. 21:38 |

Ambasador Al-Ahmadi upriličio prijem povodom Nacionalnog dana Kraljevine Saudijske Arabije

FENA Kanita Aliagić, Foto: FENA

SARAJEVO, 19. septembra (FENA) - Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Osamah Al Ahmadi večeras je u Sarajevu upriličio prijem povodom 93. godišnjice ujedinjenja Kraljevine, koja, kako je kazao, piše novu godinu života i blistavog pohoda ispunjenog dostignućima i ambicijama.

Poželjevši dobrodošlicu visokim zvanicama, predstavnicima političkog, vjerskog, kulturnog života BiH, te predstavnicima diplomatskog kora u BiH, Al Ahmadi je podsjetio na historiju Kraljevine, ali i njen današnji napredak u svim segmentima.

Posebno je akcentirao pokretanje „Vizije 2030“, koja je stvarno otjelovljenje brige kralja Selmana bin Abdulaziza Al Sauda i prijestolonasljednika princa Muhameda Al Sauda, te Vlade Kraljevine da se osigura bolja budućnost za domovinu i njene sinove na svim poljima, te kako bi se dala prilika da se prijateljske države kroz saradnju okoriste od onoga što pruža Vizija, poput investicionih prilika i saradnje u svim segmentima.

- Pravac kojim se okrenula Kraljevina u realizaciji Vizije omogućio joj je da zauzme vodeće mjesto među ostalim  državama gdje je preuzela odgovornosti za očuvanje međunarodnog balansa podržavajući ekonomije u svijetu i države u razvoju kojima osigurava bolji život ljudima kroz inicijative koje je usvojila – kazao je pored ostalog Al Ahmadi.

U tom kontekstu, podsjetio je na vrijednu humanitarnu pomoć koju je pružio Centar kralja Selmana za humanitarnu pomoć i rad od svoga osnivanja 2015. godine u iznosu više od šest milijardi dolara doniranih za 91 državu, a Saudijski fond za razvoj je učestvovao sa više od 18 milijardi dolara za finansiranje više od 700 projekata u 85 država.

Ambasador Al Ahmadi je ukazao i na dobre bilateralne odnose BiH i KSA.

- Odnosi između dvije prijateljske zemlje tokom desetljeća svjedočili su napretku na mnogim poljima i razmjeni zvaničnih posjeta koje su za rezultat imale potpisivanje velikog broja sporazuma, pružanje pomoći, grantova i podrške projektima putem povoljnih kredita - rekao je.

I dalje postoji zajednička želja dviju država, dodao je, da se ove veze jačaju na svim poljima, naročito na polju privrede, turizma i kulture. Tokom posljednjih godina BiH je postala jedna od najtraženijih turističkih destinacija kod saudijskih građana zbog bajkovite prirode i plemenitog i gostoljubivog naroda kojim se odlikuje.

U tom kontekstu, ambasador Al Ahmadi je zahvalio Vijeću ministara BiH na odluci da saudijske državljane oslobodi od ulaznih viza ove godine tokom ljetnje turističke sezone, što je doprinijelo povećanju broja saudijskih turista i procvatu turističkog sektora u BiH.

Kao nastavak podrške koju Kraljevina pruža BiH, ambasador je podsjetio da je prije dva mjeseca postavljen kamen temeljac za izgadnju Univerzitetske biblioteke u Sarajevu, putem granta u iznosu od 22 miliona dolara.

Povodom Nacionalnog dana Kraljevine Saudijske Arabije otvorena je i izložba na kojoj su predstavljene turističke atrakcije KSA, zanati, nacionalna nošnja, projekti koje najavljuje „Vizija 2030“.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Upriličen bajramski prijem kod reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića

Magoda organizovao prijem za bh. taekwondoiste, osvajača tri medalje na seniorskom EP

Nešić i Pinter u Budimpešti razgovarali o unapređenju saradnje u oblasti bezbjednosti

Promo

Uz mtel Siguran NET budite bezbjedni gdje god da surfujete

Počinje nova sezona Addiko SME akademije, partner projekta i ove godine EBRD

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije