Bosna i Hercegovina     | 25.09.2023. 09:39 |

Savjetodavno tijelo VMBiH poziva poslanike NSRS da ne usvoje zakon o radu neprofitnih organizacija

FENA Saopćenje, Foto/ FENA

SARAJEVO, 25. septembra (FENA) - Savjetodavno tijelo Vijeća ministara BiH za saradnju sa nevladinim organizacijama ukazuje da je štetno donošenje Nacrta zakona o posebnom registru i javnom radu neprofitnih organizacija, koji će se razmatrati 26. septembra na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

- Neprofitnim organizacijama (udruženjima i fondacijama) je neprihvatljivo da dobiju obilježja 'agenata stranog uticaja', kako bi ih ovaj zakon tretirao, te da se nameću restriktivne mjere za koje nema opravdanja niti razloga. Mjere koje zakon predviđa, kao što su ograničenje djelovanja u pojedinim oblastima, dodjelom nerealnog karaktera i obilježja organizacijama, dodatne birokratske i administrativne poteškoće, doprinijeće suzbijanju rada. To će direktno uticati na artikulaciju potreba građana i zalaganje za poboljšanje kvaliteta njihovih života, a posebno osjetljivih kategorija - navode iz Savjetodavnog tijela Vijeća ministara BiH za saradnju sa nevladinim organizacijama, saopćeno je iz CPCD-a.

Naglašavaju da su do sada neprofitne organizacije djelovale u zakonskom okviru primjenjujući u svom radu postojeće zakone i podzakonske akte koji su garantovali osnovna ljudska prava, a u prvom redu slobodu udruživanja i slobodu izražavanja.

Svaka vrsta mjera kojima se nameću ograničenja u ostvarivanju prava građana i koja se obično ostvaruju preko organizacija civilnog društva i neprofitnih organizacija, direktno nanose štetu ličnom djelovanju i razvoju, kao i razvoju društva u cjelini.

- Pozivamo narodne poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da ne usvoje ovaj nacrt zakona. Na taj način bi se nastavio rad udruženja i fondacija u brojnim oblastima unapređenja kvaliteta života prije svega građana u Republici Srpskoj, obezbjeđujući značajna finansijska sredstva i doprinos ekonomskom rastu i razvoju ovog entiteta kroz zapošljavanje, unapređenje kupovne moći i potrošnje. Ne dozvolimo da usvajanje ovog zakona odvoji građane Republike Srpske od evropskog i demokratskog puta - poručili su iz Savjetodavnog tijela Vijeća ministara BiH za saradnju sa nevladinim organizacijama.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Održana regionalna diskusija o nasilju i prijetnji u online prostoru u BiH, Crnoj Gori i Srbiji

Savjetodavno tijelo VMBiH poziva poslanike NSRS da ne usvoje zakon o radu neprofitnih organizacija

'Smart Balkan' finansira 450 grantova, važno jačati organizacije civilnog društva u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu