Bosna i Hercegovina     | 05.10.2023. 18:14 |

Ministrica Pozder pozdravila usvajanje Strategije razvoja turizma za period 2022.-2027. godina

FENA Saopćenje, Foto/ Amer Kajmović

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder pozdravila je današnje usvajanje Strategije razvoja turizma u Federaciji BiH za period 2022-2027. godina u Domu naroda Parlamenta FBiH. Ovim je Federacija BiH prvi put dobila ovaj značajan strateški dokument.

Istaknula je da je riječ o dokumentu koji ne čini kraj zadatka, već predstavlja temelj i prvi korak ka trajnom naglašenom partnerskom, te stručnom stavu razvoja turizma Federacije BiH. Trajni cilj provedbe Strategije je zadovoljstvo turista, turističkih radnika i građana.

- Federaciju Bosne i Hercegovine odlikuje bogata turistička ponuda koja pruža karakteristična i uzbudljiva iskustva. Sve ovo je potencijal koji može doprinijeti povećanju broja turista i investicija. Ova ponuda zasnovana je na prirodi i sportsko-rekreativnim aktivnostima, kulturi i naslijeđu, te vjeri, raznolikosti i broju prirodnih destinacija i atrakcija.

Razvoj turizma u Federaciji BiH voditi će se idejom zaštite okoliša i bit će usmjeren na ljude s ciljem povećanja turističkih resursa u korist lokalnog stanovništva - rekla je ministrica Pozder.

Dodala je i da je turizam kao privredna djelatnost prepoznat i označen prioritetnim u strateškim ciljevima i mjerama razvoja Federacije BiH. Također, bogati turistički potencijali, uz pažljiva i planska ulaganja, u kratkom roku mogu postati generator privrednog razvoja.

Ovim strateškim dokumentom jasno su definisani prioriteti, a oni su razvoj turističkih proizvoda, destinacijskog marketinga i ljudskih resursa, te unapređenje poticajnog okruženja za razvoj održivog turizma, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Inače, Strategija razvoja turizma u Federaciji BiH za period 2022-2027. godina prethodno je usvojena na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH 28. septembra ove godine.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ozvaničen početak istraživanja u vezi s odlaganjem nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila Konjic

100 dana ministrice Pozder: Razvijamo turizam, štitimo okoliš, spremamo zakone prema EU standardima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu