Ekonomija     | 02.11.2023. 15:52 |

Otvoren Sajam bh. privrede u Sarajevu, više od 250 izlagača

FENA Saopćenje, Foto/ Centar Skenderija

SARAJEVO, 2. novembra (FENA) - U dvorani "Mirza Delibašić" u Sarajevu  danas je otvoren Sajam bosanskohercegovačke privrede pod motom: "Domaći proizvod u službi građana Bosne i Hercegovine".

Organizatori navode da će ovo biti programski najsadržajniji sajam, mjesto poslovnih, edukativnih i bilateralnih susreta. Ono što je već postalo tradicionalno  jeste da na ovom sajmu ima više od 50 startup firmi koje su već napravile uspješne korake u privredi.

Direktor Centra Skenderija Damir Petrinić istakao je da će posjetioci do 5. novembra imati priliku da se upoznaju sa poduzetnicima, preduzećima i organizacijama koje su nosioci naše ekonomske aktivnosti.

- Očekuju vas izlagači iz različitih sektora, od poljoprivrede i proizvodnje do usluga i tehnoloških inovacija, a ove godine taj broj prelazi cifru od 250 prijavljenih učesnika. Također, želim da istaknem važnost podrške domaćim proizvodima i uslugama. Kupovinom proizvoda i usluga iz naše zemlje mi direktno doprinosimo rastu domaće privrede i stvaranju radnih mjesta - izjavio je Petrinić.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo generalni je pokrovitelj sajma, a osim pokroviteljstva, drugi put i sami imaju svoj prostor u okviru kojeg  predstavljaju startup program osnovan  upravo uz podršku Ministarstva privrede.

Ministar privrede KS Zlatko Mijatović naglasio je jasnu opredijeljenost Ministarstva da podrži sajam i sajamske aktivnosati, kao i sam Centar Skenderiju.

- Namjera nam je podrškom koju pružamo Skenderiji u organizaciji ovog sajma, sajamske aktivnosti u Sarajevu podići na evropski nivo i Skenderiju vratiti u centar sajamskog turizma. Ovaj sajam je mnogo više od prostora za izlaganje proizvoda i usluga. To je mjesto gdje se susreću inovacija, preduzetnička snalažljivost i poslovna vizija. Sajam je živi dokaz energije i vitalnosti bosanskohercegovačkog privrednog sektora, koji je svakodnevno pred izazovima, ali i obogaćen novim prilikama za rast i razvoj - poručio je Mijatović.

Radno vrijeme sajma je od 10 do 19 sati, uz besplatan ulaz za posjetioce, saopćili su organizatori.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Turistička zajednica HNŽ na sajmu turizma u Beču

Turistička zajednica HNŽ-a na najvećem turističkom sajmu ITB u Berlinu

Turistička zajednica HNŽ-a na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu