Svijet     | 14.11.2023. 15:07 |

Otvoren Globalni medijski kongres u Abu Dhabiju koji je okupio učesnike iz cijelog svijeta

FENA Agencije, Foto/ FENA

ABU DHABI, 14. novembra (FENA) - Danas je otvoreno drugo izdanje Globalnog medijskog kongresa (GMC) pod pokroviteljstvom  šeika Mansura bin Zajeda Al Nahjana, potpredsednika, zamjenika premijera i predsjedavajućeg Predsjedničkog suda u Nacionalnom izložbenom centru Abu Dhabija – ADNEC, javlja WAM. 

U organizaciji Emirates News Agency (WAM) i Capital Events grupe ADNEC, konferenciju koja traje tri dana, prvo jutro otvorit će uvodnim govorom šeik Nahjaa bin Mubaraa Al Nahjan, ministar tolerancije i suživota.

U skladu sa fokusom prvog dana na ekološke medije u vezi sa COP28, panel sesija sa mladim influenserima će se fokusirati na stvaranje sadržaja za rješavanje klimatskih izazova uz međunarodnu medijsku diskusiju o senzibilizaciji publike na klimatske promene. Važna uloga think-tankova u klimatskim akcijama biće obrađena u daljoj panel diskusiji.

- Veoma smo ponosni što danas možemo poželjeti dobrodošlicu donosiocima odluka, velikim korporacijama, liderima novih ideja i inovatorima na događaju koji je već suštinski globalni forum za medijski sektor. Globalni medijski kongres igra odlučujuću ulogu u okupljanju medijskih lidera da se pozabave ključnim problemima s kojima se industrija suočava. Udruživanjem momentuma i sposobnosti različitih učesnika, Kongres pokreće rast i evoluciju sektora i naglašava njegov ogroman potencijal za stvaranje rješenja koja mijenjaju igru i otvaraju nove poslovne horizonte - izjavio je Mohammed Jalal Al Rayssi, generalni direktor novinske agencije Emiratesa (WAM) i predsjedavajući Višeg organizacionog odbora Globalnog medijskog kongresa.

Također na Kongresu, Create Stage (kreativni panel) će biti domaćin sesije o evoluirajućoj ulozi kreatora u digitalnom marketingu, dok Educate Stage (edukacijski panel) sadrži niz interaktivnih prezentacija o temama koje se kreću od evaluacije sadržaja, usvajanja formata i budućnosti medija do ključnih tehnologija isporuke sadržaja, imerzivnih tehnologija, virtuelne produkcije i koprodukcije. Radionice će se baviti održivošću i klimatskim medijima, moći pripovijedanja mladih, strategijama pretplate i ChatGPT-om između ostalih tema.

- Ovaj živahan i produktivan dan otvaranja pokazuje moć Globalnog medijskog kongresa da omogući velikim globalnim korporacijama i preduzećima da se povežu sa liderima novih ideja, da istraže najnovije trendove i sarađuju sa najboljim inovatorima i uticajnim ljudima kako bismo odredili budućnost globalnog medijskog sektora.

S obzirom da su mediji ključna komponenta ekonomija budućnosti zasnovanih na znanju i održivosti, ADNEC Grupa je ponosna što igra svoju ulogu u pozicioniranju Abu Dhabija kao globalne poveznice za medijsku kreativnost i ekosistema podrške za kreativce i kompanije koje žele da ostvare svoj inovativni potencijal - rekao je Humaid Matar Al Dhaheri, generalni direktor i izvršni direktor ADNEC grupe.

Na ovogodišnjem  učestvuje i delegacija Federalne novinske agencije FENA. 

Govoreći o učešću na konferenciji, direktor FENA-e Elmir Huremović kazao je da je za Federalnu novinsku agenciju čast učestvovati na Globalnom medijskom kongresu.

- Naše blisko partnerstvo s WAM-om temelji se na našem uvjerenju da mediji širom svijeta moraju ojačati svoje veze kako bi odgovorili na izazove s kojima se sektor suočava. Globalni medijski kongres je definitivno mjesto na kojem medijske ličnosti i čelnici iz različitih dijelova svijeta udružuju kako bi došli do trajnih rješenja za probleme s kojima se suočavamo i ideja kako našu industriju podići na viši nivo produktivnosti i vjerodostojnosti. Tim prije što je Fena prije nekoliko mjeseci također bila organizator vrlo značajne konferencije o budućnosti medija, medijskim inovacijama i trendovima, a upravo to su teme koje će dominirati i na GMC-u, istakao je Huremović.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

NextTech Innovation Stage će okupiti medijske startupove i investitore iz cijelog svijeta na GMC-u

Media Future Labs ponovo na ovogodišnjem GMC-u

GMC omogućio širenje suradnje između medijskih kuća iz cijelog svijeta (VIDEO)

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel