Bosna i Hercegovina     | 17.11.2023. 10:21 |

Ademović na Kijev Investment Forumu u Briselu: Sarajevo stoji uz Kijev

FENA Saopćenje, Foto/ Grad Sarajevo

SARAJEVO, 17. novembra (FENA) - Predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović jučer je, uime Grada Sarajeva, učestvovao na Kijev Investment Forumu 2023 koji je održan u Briselu.

Forum, u svom 8. izdanju, nastavlja igrati  ključnu ulogu u poticanju rasprava o održivom oživljavanju šire regije Kijeva. 

Ovogodišnja glavna tema, "Održivo oživljavanje šire regije Kijeva", usmjerena je na raspravu o ratnim izazovima, saradnju između gradova i ulaganja u održivu transformaciju.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović bio je jedan od govornika prvog panela posvećenog isticanju značaja kontinuirane saradnje između gradova.

Pored predsjedavajućeg Ademovića, u sastavu prvog panela i teme "City to City Cooperation", prisutnim su se, između ostalih, obratili i gradonačelnik Kijeva Vitaliy Klitschko te gradonačelnik Brisela Philippe Close.

U svom obraćanju, predsjedavajući Ademović podsjetio je prisutne da su potresne slike stradanja građana Ukrajine  otvorile stare rane građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine, koje još uvijek nisu u potpunosti zacijelile. Istakao je da su historije Sarajeva i Kijeva u mnogo aspekata slične te da je Sarajevo svjesno svega što Kijev i njegovi građani prolaze.

Dodao je da je lista gradova koji su se okupili da podrže Kijev impresivna.

- Mada se Sarajevo ne može mjeriti ni po broju stanovnika, ni po ekonomskoj snazi s ovim gradovima, postoje tri aspekta pomoći koje Sarajevo može ponuditi Kijevu. Pomoć  koju mala zemlja može pružiti, makar i simboličnu, pokazuje suosjećanje i činjenicu da smo na pravoj strani historije - rekao je Ademović.

Istakao je da se prvi aspekt pomoći odnosi na iskustvo obnove grada koja će se intenzivno odvijati, zajedno s mirom u Ukrajini. Sarajevo se, kako je rekao,  godinama dizalo iz ruševina, neprekidno se gradilo i razvijalo, a obnova traje i danas.

Drugi aspekt je humanitarni. Sarajevo je učestvovalo u humanitarnim akcijama i iskazalo spremnost da bude tu za ljude koji su u stanju potrebe.  

Treći aspekt, po Ademovićevim riječima,  je predstavljanje modela institucionalne pomoći kroz nadležne institucije, što je uveliko pomoglo posebnim kategorijama civilnih žrtava rata.

- Mi, koji smo rat doživjeli na najgori način, bili smo izloženi ratnim zločinima, genocidu i uništavanju kulturno-historijskog naslijeđa, dokaza našeg postojanja. Stoga, nadamo se i težimo miru i duboko smo pogođeni patnjom civila širom svijeta. Pozivamo na prekid rata i sklapanje primirja u Ukrajini i svakom mjestu u svijetu - rekao je Ademović.

Još jednom je naglasio spremnost Grada Sarajeva da nastavi s podrškom građanima Ukrajine.

- I ne zaboravite, Sarajevo stoji uz Kijev! - istakao je na kraju svog obraćanja predsjedavajući Ademović, saopćeno je iz Gradskog vijeća Grada Sarajeva. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Odluka o dodjeli Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 13. marta

Ademović i Deljković uputili inicijativu da Grad Sarajevo u budžetu planira sredstva za pomoć Gazi

Usvojen rebalans Budžeta Grada Sarajeva za 2023. godinu

Promo

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli