Bosna i Hercegovina     | 07.12.2023. 15:51 |

Potpisano osam sporazuma, zajedničkih projekata Općine Stari Grad i Grada Sarajeva

FENA Saopćenje, Foto/ Općina Stari Grad Sarajevo

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) – Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić danas su potpisali osam sporazuma koji obuhvataju važne projekte i aktivnosti za razvoj Starog Grada, a uručili su i građevinske dozvole za rekonstrukciju vrtića 'Agan Bostandžić' na Širokači.

- Uručili smo građevinsku dozvolu koja je bila neophodna da bi radovi na rekonstrukciji vrtića 'Agan Bostandžić' na Širokači mogli početi – kazao je Čengić i zahvalio gradonačelnici Karić i Vladi Kantona Sarajevo za podršku u realizaciji projekta, čija je vrijednost oko dva miliona KM.

Čengić i Karić potpisali su: Sporazum o sufinansiranju i restauraciji kolorističke obnove fasada na području općine Stari Grad Sarajevo, Sporazum o realizaciji projekta sanacija dječijeg igrališta u sklopu Mjesne zajednice Medrese, Sporazum o realizaciji projekta rekonstrukcije vrtića 'Agan Bostandžić' radi unaprjeđenja dječijih obrazovnih prostora.

Također je potpisan i Sporazum o realizaciji projekta rekonstrukcije tvrđave Bistrik na Trebeviću, kao bitnog dijela Astronomske observatorije Trebević, što će dodatno obogatiti kulturnu i turističku ponudu.

Potpisan je i Sporazum o realizaciji projekta izgradnje ZIPLINE-a na području općine Stari Grad Sarajevo, što će biti dodatna atrakcija i doprinijeti razvoju turizma, te Sporazum o realizaciji projekta sanacije Kasarne "Mustafa Hajrulahović Talijan" kako bi se uspostavio muzej Armije BiH, čime će se očuvati historijska baština i omogućiti pristup kulturnom naslijeđu.

Načelnik Čengić i gradonačelnica Karić potpisali su i  Sporazum o realizaciji projekta izgradnje VIEWPOINT-a na području općine Stari Grad Sarajevo, kao i Sporazum o realizaciji aktivnosti utvrđenih Zakonom o komunalnim taksama Kantona Sarajevo. Stari Grad Sarajevo će biti prva općina koja poštuje kantonalne zakone i uplaćuje dio prihoda Gradu Sarajevu. Ostale općine unutar Grada Sarajeva su pozvane da se pridruže potpisivanju tog sporazuma.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo Seid Škaljić, te gradski i općinski vijećnici: Vedad Deljković, Jasmin Skorupan, Muamer Mekić i Srđan Simonović, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Postavkom instalacije Think Freedom 1425 počelo obilježavanje 32. godišnjice opsade Sarajeva

Gradonačelnica Karić za Uskrs se družila sa sugrađanima

Gradski savjet traži reformu zakonskih nadležnosti i teritorijalne organizacije Grada Sarajeva

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana