Svijet     | 14.12.2023. 10:40 |

Ambasador Rao: Presuda indijskog Vrhovnog suda nepravedna potvrda inherentno nezakonitog čina

FENA Internet, Foto/ Ambasada Pakistana

ISLAMABAD/SARAJEVO, 14. decembra (FENA) - Pakistan kategorički odbacuje presudu koju je objavio Vrhovni sud Indije o statusu nelegalno okupirane regije Džamua i Kašmira (IIOJK), navodi u svojoj izjavi Akhtar Jamil Rao, ambasador Islamske Republike Pakistan u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. 

Godine 1963. Martin Luther King je rekao: "Nepravda bilo gdje prijeti pravdi svugdje. Uhvaćeni smo u neizbježnu mrežu međusobnosti, povezani jednim sudbinskim plaštom".

Ove riječi odzvanjaju istinom i danas, kao što su odjekivale kada su prvi put izrečene od strane Dr. Martina Luthera Kinga. Nedavno smo svjedočili odluci indijskog Vrhovnog suda od 11. decembra 2023. koji je potvrdio nezakonitu aneksiju okupiranog Džamu i Kašmira od strane indijske vlade 5. augusta 2019. godine.

Prisjećajući se tog kobnog dana kada je indijska vlada poništila član 370, kao i 35(A), vlastitog Ustava u suprotnosti sa svim međunarodnim pravnim normama i načelima, šutnja glavnih svjetskih sila ukazala je na to da nažalost, više ne postoji red zasnovan na pravilima kojima smo težili. 

Naravno, Pakistan kategorički odbacuje presudu koju je donio Vrhovni sud Indije o statusu Indijskih nelegalno okupiranih Džamua i Kašmira (IIOJK).

Dobro je poznata činjenica i čvrsto utvrđena istina da je Džamu i Kašmir međunarodno priznati spor i ostaje na dnevnom redu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda već više od sedam decenija. Stoga, Indija nema nikakvo zakonsko ili moralno pravo donositi jednostrane odluke o statusu ovog spornog teritorija protiv volje stanovnika Kašmira i Pakistana, koji ostaju strane u sporu.

Kako je naglašeno u više rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, konačno rješenje pitanja Džamu i Kašmira trebalo je biti doneseno u skladu s odredbama tih rezolucija i prema težnjama stanovnika Kašmira. Indija ne može izbjegavati svoje međunarodne obaveze skrivajući se iza tankog pokrivača sebičnih domaćih zakonodavstava i sudske odluke. Njene namjere da anektira IIOJK su stoga osuđene na neuspjeh.

Nedavna odluka Vrhovnog suda Indije ne priznaje međunarodno priznatu spornu prirodu pitanja Džamu i Kašmira. Nadalje, također ne uzima u obzir težnje stanovnika Kašmira koji već odbacuju nezakonite i jednostrane akcije Indije od 5. avgusta 2019. godine. Baš iz tog razloga okupirani Džamu i Kašmir ostaje pod medijskom blokadom, a kašmirski narod se kontinuirano suočava s nezakonitim hapšenjima, mučenjem, arbitrarnim zadržavanjima i ubistvima kako bi se ušutkali njihovi glasovi. Ova nedavna presuda stoga predstavlja još jedan prikaz prilagodljivog pravosuđa pod trenutnom vlašću u Indiji.

Takve jednostrane i nezakonite mjere koje je Indija preduzela 5. avgusta 2019. godine imaju za cilj promijeniti demografsku strukturu i politički pejzaž okupiranog Džamu i Kašmira, što je očigledno kršenje međunarodnog prava i rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, posebno Rezolucije 122 (1957).

Ove aktivnosti ostaju predmet ozbiljne zabrinutosti jer im je krajnji cilj pretvoriti hrabre stanovnike Kašmira u oslabljenu zajednicu na vlastitoj zemlji. Ove mjere treba poništiti kako bi se stvorilo okruženje za mir i dijalog, priznavanjem prava na izražavanje mišljenja stanovnicima Kašmira.

Pakistan će nastaviti pružati potpunu političku, diplomatsku i moralnu podršku pravednoj borbi stanovnika okupiranog Džamua i Kašmira za ostvarivanje njihovog neotuđivog prava na samoopredjeljenje, stoga apeliramo na našu braću i sestre u Bosni i Hercegovini da također podignu svoj glas protiv ove historijske nepravde koju čini indijska vlada prema kašmirskom narodu.

Iako je zemlja čije rane od nepravdi i ratnih zločina prije više od 30 godina još uvijek nisu potpuno zacijelile, Bosna i Hercegovina je dosljedno zauzimala principijelne pozicije u podršci potlačenim ljudima širom svijeta, kako smo nedavno vidjeli u slučaju Palestine.

Slijedeći riječi dr. Martina Luthera Kinga, nepravda bilo gdje doista je prijetnja pravdi svugdje. To je načelo u koje je Pakistan uvijek vjerovao u vođenju svoje vanjske politike od svog osnivanja, a iste instinkte slijedili smo kada smo podržali narod Bosne i Hercegovine tokom rata devedesetih godina prošlog stoljeća. Ne sumnjam da će stanovnici Bosne i Hercegovine iskazati solidarnost sa svojom kašmirskim braćom i sestrama, na isti način kako se Pakistan solidarizirao sa svojom bosanskom braćom i sestrama u prošlosti.

Bilo da je riječ o Bosni i Hercegovini, Palestini ili Kašmiru, vjerujemo da je naša moralna i intelektualna odgovornost stajati uz potlačene ljude širom svijeta. To je, sigurno, pravi put i jedini način da budemo na pravoj strani historije, zaključuje u svojoj izjavi Akhtar Jamil Rao, ambasador Islamske Republike Pakistan u Bosni i Hercegovini. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Počela druga faza glasanja u Indiji

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel