Bosna i Hercegovina     | 23.01.2024. 16:10 |

Bećirović: Pozvao sam Evropsku uniju da otvori pregovore sa BiH

FENA Saopćenje, Foto/ Kabinet Denisa Bećirovića

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović izjavio je da je danas u Predsjedništvu BiH razgovarao s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i premijerom Kraljevine Nizozemske Markom Rutteom o otvaranju pregovora Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom.

Napomenuo je da je, u nešto više od godinu dana, ovo njegov treći razgovor i susret sa predsjednicom Evropske komisije.

Po njegovim riječima, malo je lidera na svijetu koji su u roku od gotovo godinu dana tri puta posjetili Bosnu i Hercegovinu i iskazali podršku našoj zemlji.

- Zato i želim reći, ne smije i ne može biti skretanja sa puta Bosne i Hercegovine u punopravno članstvo Evropske unije. Nećemo se baviti sporednim temama - kazao je Bećirović, te dodao da se 70 posto vanjskotrgovinske razmjene BiH odvija sa Evropskom unijom.

Naveo je da to moraju znati ljudi u našoj državi, te da je to u interesu naše privrede.

- Zato sam pozvao Evropsku uniju da otvori pregovore sa Bosnom i Hercegovinom. Rekao sam također da smo u prošloj godini stoprocentno uskladili vanjsku politiku Bosne i Hercegovine sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije - kazao je Bećirović.

Istaknuo je da bi otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom 21. i 22. marta ove godine bila velika nagrada za građane države Bosne i Hercegovine.

- A isto tako, to bi bila kazna za anti-evropske političare u našoj zemlji. Evropska unija treba da shvati da ovo nije samo pomoć Bosni i Hercegovini. Ovo je investicija. Investicija u stabilniju BiH, u stabilniju regiju, investicija u jaču Evropsku uniju. To je i važno geopolitičko pitanje i zato sam zadovoljan s današnjim razgovorom i porukama koje smo imali priliku da čujemo ovdje u Bosni i Hercegovini - zaključio je on, saopćeno je iz Bećirovićevog Kabineta.

Na linku ispod može se preuzeti video obraćanje Denisa Bećirovića.

https://www.youtube.com/watch?v=7iynmMM4gpM

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu