Ekonomija     | 26.04.2024. 09:25 |

Kompanija Comtrade Distribution okupila vodeće stručnjake iz različitih segmenata energetike

FENA Saopćenje, Foto/ Comtrade

SARAJEVO, 26. aprila (FENA) - U središtu dinamičnih rasprava o budućnosti energetskog sektora, kompanija Comtrade Distribution bila je domaćin prestižne konferencije “Energy Expo Conference 2024“ koja je okupila vodeće stručnjake, inovatore i lidere iz različitih segmenata energetike.

Sa tematskim fokusom na inovacije, održivost i globalne izazove, konferencija je pružila platformu za razmjenu ideja, umrežavanje i identifikaciju ključnih trendova koji oblikuju budućnost energetike, saopćeno je iz Comtradea.

Konferenciju je inspirativnim govorom otvorila direktorica kompanije Comtrade Distribution d.o.o. Sarajevo Lejla Gegić, te istakla važnost inovacija i saradnje u energetskom sektoru.

- Slijedeći globalne trendove i inicijative, kompanija Comtrade se ponosi svojom ulogom predvodnika i lidera na polju distribucije. Tokom 25 godina postojanja na tržištu Bosne i Hercegovine posvećeno radimo na tome da u naš portfolio uvrstimo najnaprednije, najprivlačnije, ali prije svega, najpouzdanije proizvode na tržištu.  Uz solarnu energiju, toplotne pumpe predstavljaju ključnu komponentu tranzicije prema održivijem energetskom sistemu. Njihova integracija u naše domove i poslovne prostore donosi koristi ne samo nama kao pojedincima, već i cijelom društvu i okolišu. Vraćanje osnovnim i obnovljivim izvorima energije trend je koji je već godinama prisutan u svijetu, te se iskreno nadam da ćemo zajedničkom saradnjom, a u skladu sa zajedničkim ciljevima, svjetske trendove implementirati i na našem tržištu - kazala je.

Ovogodišnja Energy Expo konferencija bila je obilježena interaktivnim predavanjima koje su pokrile širok spektar tema, uključujući obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost, digitalizaciju u energetskom sektoru i održivost. Glavni fokus konferencije su bile su dvije tematske cjeline. Prva tema, posvećena solarnim elektranama, obuhvatila je izlaganje Nine Sijerića - predstavnika kompanije Luxor koja je sinonim za kvalitet, pouzdanost i inovacije u proizvodnji solarnih panela, te izlaganje Zećira Kasumića predstavnika kompanije Huawei koja garantuje pouzdanost, kvalitet i inovativnost u proizvodnji invertera za solarne elektrane.

Direktorica pri sektoru za digital power rješenja kompanije Huawei Aida Balta je naglasila da uz kontinuirano poboljšanje efikasnosti proizvodnje električne energije iz solarnih elektrana i nižih cijena, dolazi era PV+ ESS.

- U bliskoj budućnosti kombinacija solarnih  sistema i skladištenja energije će postati najekonomičniji i univerzalni oblik energije. Tokom protekle dvije decenije, Huawei je stekao respektabilan status na tržištu  Bosne i Hercegovine. U budućnosti, Huawei će u potpunosti iskoristiti prednosti konvergencije tehnologija, digitalne i energetske elektronike u scenarijima sistemima velikih snaga (utility), komercijalnih- industrijskih (C&I) i rezidencijalnih. Na ovaj način kompanija Huawei će ponuditi klijentima i partnerima vodeće tehnologije i kontinuirane inovacije kao i  sigurnost proizvoda u svom životnom ciklusu te dugoročan i stabilan lokalni rad - objasnila je Balta.

Druga tema konferencije istaknula je ekološku važnost tehnologije i primjene toplotnih pumpi. Ova tematska oblast bila je naglašena govorima predstavnika renomirane njemačke kompanije Viessmann Bojana Grujičkog, zatim kompanije Panasonic i njihovih predstavnika Dominika Jakusa i Ive Tadina, predstavnica kompanije TCL Rachel Dang i Ayre Hu, te Tesla presales engineera Milana Miljkovića.

Rechel Deng, TCL Country manager u sektoru za razvoj topolotnih pumpi objasnila je o kakvoj tehnologi je riječ.

- Radi se o tehnologiji koja koristi energiju iz okoline (zrak, zemlja, voda) kako bi proizvela toplotnu energiju za zagrijavanje prostora i vode. Ove proizvode karakteriše visoka energetska efikasnost, niska emisija Co2, niska operativna buka,  kvalitet i dugotrajnost proizvoda uz minimalno održavanje. U budućnosti se očekuje sve veća primjena tehnoloških rješenja i instalacija toplotih pumpi - navela je.

Energy Expo Conference 2024 ne samo da je pružila platformu za razmjenu znanja i iskustava, već je i potakla inspirativne razgovore i otvorila put ka novim poslovnim prilikama i partnerstvima.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Muftić Dedović: Započinje projekt 'Osnaživanje budućih liderki u energetici'

Javni poziv za podršku energetskoj tranziciji u turizmu

FBiH - Objavljen javni poziv za selekciju energetski siromašnih domaćinstava

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel