Bosna i Hercegovina     | 08.05.2024. 13:18 |

Povećanjem upotrebe AI u predizbornom periodu izazov praćenja izbornog procesa za medije sve veći

FENA Alma Zukanović, Foto: Amer Kajmović

SARAJEVO, 8. maja (FENA) - Mediji igraju ključnu ulogu u svim izbornim procesima, a povećanjem upotrebe umjetne inteligencije u predizbornom periodu izazov praćenja izbornog procesa je sve veći, rečeno je danas na konferenciji "Odgovornost medija u izbornom procesu" koja se održava danas u Sarajevu u organizaciji Federalne novinske agencije (FENA) i Misije OSCE-a u BiH.

Savjetnik za politička pitanja u Kabinetu šefa Misije OSCE-a Ahmed Rifatbegović je u okviru panela "Značaj i odgovornost novinskih agencija/medija u izbornom procesu" istakao da ODIHR redovito objavljuje svoje preporuke i izvještaje vezano za izbore u BiH, koji djelomično obuhvataju i medije.

- Tri ključne preporuke se ciklično ponavljaju od 2010. godine i spadaju u kategoriju preporuka koje ne zahtijevaju izmjene zakona ni podzakonskih akata već samo izmjenu postojeće prakse - istakao je.

Prvi je, dodao je, objektivno i nepristrasno izvještavanje javnih emitera, zatim obaveza vlasti u BiH da osiguraju transparentno i kontinuirano finansirenja javnih emitera, situacija koja je ovih dana eskalirala, te obaveza vlasti da osigura brzo procesuiranje napada na novinare.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović tvrdi da mediji igraju ključnu ulogu u svim izbornim procesima, posebno u državi kakva je BiH, koja je mala, ali veoma komplikovana po mnogo osnova.

- Ova konferencija je sasvim sigurno doprinos i vjera u leđa medijima da što bolje urade svoj posao kada su izbori u pitanju – istakao je.

Govoreći o iskustvima BHRT-a u praćenju izbornih procesa u BiH, kazao je da godinama dobijaju dobre ocjene nezavisnih istraživača te da nikada nisu imali političku podršku ili pritisak, sto im je omogućilo da obavljaju svoj posao na najprofesionalniji način.

Glavni urednik Hrvatske novinske agencije HINA Sergio Obratov kazao je da je 2024. godina superizborna godina u Hrvatskoj te se osvrnuo na to kako se HINA kao javni medij “izborila” s kratkom, ali prljavom predizbornom kampanjom i što je bio glavni rizik ili izazov.

- HINA ima veliko iskustvo u praćenju izbora i svaki su poseban izazov, jer imamo veliku odgovornost prema biračima, što danas nije nimalo lak zadatak – istakao je.

Komentirajući proteklu kampanju, kazao je da nije bila "prljavija" u odnosu na ranije, iako neki tvrde da se politička kultura u Hrvatskoj srozala.

- Izazov je sve teži, šire se različite dezinformacije kako bi određeni pojedinci ili skupine utjecale na rezultate izbora. Mislimo da smo izbore odradili uspješno, a veliki dio našeg vremena i resursa trošimo na provjeru informacija – kazao je. 

PR koordinator Koalicije "Pod lupom" Hasan Kamenjaković govorio je o ponašanju medija iz perspektive promatrača izbornog procesa, posebno novinskih agencija kao izvora koji najčešće koriste drugi mediji.

- Uzimajući u obzir složenu medijski sliku u BiH, mediji su djelomično fer i objektivni u izvještavanju tokom izbora, ali postoje i situacije gdje mediji krše medijske principe, i to dolazi iz fragmenata medijske scene koje podražavaju stranke ili etničke skupine – kazao je Kamenjaković te pohvalio saradnju medija i nevladinih organizacija.

Direktor AFP Medialab R&D i menadžer za inovacije europskog projekta VeraAI Denis Teyssou u okviru panela održao je prezentaciju o novim trendovima upotrebe AI u medijima, prvenstveno u vidu manipulacije glasom, fotografijom ili videom, te je predstavio alate koje novinari mogu koristiti da otkriju te manipulacije.

Konferencija "Odgovornost medija u izbornom procesu" koja se održava danas u Sarajevu u organizaciji Federalne novinske agencije (FENA) i Misije OSCE-a u BiH, počela je panelom o temi "Izazovi upotrebe modernih tehnologija u medijskom izvještavanju o izborima".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli