Ekonomija     | 30.05.2024. 12:21 |

Lakić na konferenciji USAID-a: Model javno-privatnog partnerstva treba značajnije da zaživi u BiH

FENA Darinka Mitrović, Foto: Hazim Aljović

SARAJEVO, 30. maja (FENA) - Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić izjavio je da model javno-privatnog partnerstva treba značajnije da zaživi u BiH i da su prema Vladi FBiH uputili Nacrt zakona o javno-privatnom partnerstvu.

Lakić je danas u Sarajevu učestvovao na konferenciji "Unapređenje općinskih usluga kroz javno-privatna partnerstva" koju je organizovala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Izrazio je zahvalnost što Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije (FMERI) uspješno sarađuje sa USAID-om na još jednom projektu.

- Smatram da je Projekat pomoći lokalnoj upravi veoma bitan, obzirom da je lokalni nivo najdinamičniji i najviše dotiče naše građane. Model javno-privatnog partnerstva lično smatram vrlo bitnim za naredni period, ne samo na lokalnom nivou nego i na nivou kantona, entiteta i države BiH. Drago mi je da postoji interes privatnog sektora koji ima višak finansijskih sredstava i koji želi investirati u javne usluge, a želi investirati iz prostog razloga što je ta investicija vrlo visokog nivoa sigurnosti u povrat investiranih sredstava – rekao je Lakić.

Podsjetio je da u kantonima postoje zakoni o javnom privatnom partnerstvu, kao i projekti koji se realiziraju na tom nivou vlasti.  

Cilj današnje konferencije bio je istražiti i predstaviti primjere saradnje između općinskih vlasti i privatnih kompanija na poboljšanju komunalne infrastrukture i usluga koje pružaju građanima i kompanijama te podsticanju ekonomske prosperiteta.

- Naš današnji zadatak je razgovarati o tome kako javno-privatnim partnerstvom unaprijediti usluge koje opštine pružaju građanima, kako unaprijediti komunalne usluge i kako sve to podići na nivo na kojem možemo kompanijama, građanima i građankama osigurati bolje uslove za život - izjavila je direktorica Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Courtney Chubb.    

USAID putem svog projketa Pomoć lokalnoj upravi, kako je dodala, radi na tome da poboljša infrastrukturu partnerskih općina. Prvi zadatak u tom smislu je raditi sa partnerskim opštinama kroz javno-privatno partnerstvo na poboljšanju osnovnih stvari koje ljudima treba obezbjediti kao što su  je  pitka voda, upravljanje odpadom, različiti infrastrukturni projketi poput ulične rasvjete  koja je građanima važna u svakodnevnom životu.

Chubb je dodala da kroz ovaj projekt USAID također radi na jačanju javno-privatnog partnerstva na način da jača lokalne zajednice, da pomaže privatnim kompanijama da dođu do dodatnih resursa i da te resurse zajedno sa opštinama koriste kako bi građanima osigurali bolji život.

Javno-privatno partnerstvo ne može djelovati, niti se razvijati bez pravnog, odnosno zakonodavnog okvira, navela je Chubb te pohvalila FMERI što su napravili nacrt zakona koji u potpunosti podržava javno-privatno partnerstvo.   

- Slijedeći korak bi bilo usvajanje tog zakona u parlamentu i želimo podstaći Ministarstvo i parlamentarce da taj zakon dovedu do kraja - navela je Chubb napominjući da su javno-privatna partnerstva vrlo važna za ekonomski razvoj ove zemlje.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

USAID-ov projekt Diaspora Invest okuplja bh. poslovnu zajednicu u Berlinu

Vlada SAD ulaže dodatnih 680.000 KM kako bi podržala marginalizirane poduzetnike u BiH

Dijaspora nastavlja pokretati nove razvojne inicijative

Promo

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije

Apple MacBook laptopi u m:tel ponudi

M:tel: m:go aplikacija - vaš savršeni mobilni asistent i na putovanjima