Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 11.01.2018. 19:12 |

Ustavni sud u Turskoj oslobodio dvojicu novinara

FENA

ANKARA, 11. januara (FENA) – Sud u Turskoj je naredio puštanje dva novinara nakon što je utvrđeno da su njihova prava prekršena jer su bili u pritvoru, prenosi Reuters. Ova odluka bi mogla biti presedan za desetine novinara koji su uhapšeni nakon neuspjelog puča u julu 2016. godine.

Mehmet Altan i Sahin Alpay su bili više od godinu u pritvoru, te su bili optuženi za povezanost sa terorističkom grupom koja je osumnjičena za pokušaj svrgavanja predsjednika Recepa Tajipa Erdogana. Oni odbacuju optužbe.

- Odlučeno je većinom glasova da je prekrešeno pravo na slobodu izražavanja i medija koja je definirana ustavom - navodi se u odluci Ustavnog suda. Altan je profesor ekonomije i često je pisao komentare u liberalnim medijima u Turskoj, dok je Alpay kolumnist.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Kosovo prema indeksu slobode medija palo za 19 mjesta

Turska vojska ubila 32 člana PKK

Amidžić čestitao Dan slobode medija

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel