Svijet     | 22.01.2018. 10:22 |

Puigdemont otputovao u Dansku uprkos prijetnjama Madrida

FENA Internet

MADRID, 22. januara (FENA) -  Bivši katalonski čelnik Carles Puigdemont ukrcao se na let za Dansku uprkos prijetnji Madrida da će izdati potjernicu za njim ukoliko napusti Belgiju, gdje je u egzilu od neuspjelog pokušaja stjecanja nezavisnosti, javile su u ponedjeljak španske novine El Pais.

Objavljena je i fotografiju secesionističkog čelnika, koga je smijenio Madrid nakon što je katalonski parlament proglasio nezavisnost 27. oktobra.

Novine navode da je avion u kome se nalazio odletio u osam sati ujutru, ali nisu objavile vrijeme kada bi trebao stići na aerodrom u Copenhagenu.

Puigdemont će učestvovati u raspravi na Katalonskom univerzitetu u Kopenhagenu tokom dana.

Današnje putovanje uslijedilo je dan nakon što je ured španskog državnog tužioca saopćio da će se "odmah" obratiti Vrhovnom sudu da izda potjernicu za njim ukoliko otputuje u Dansku, i zatražio je od Kopenhagena da ga izruči.

Sudac španskog Vrhovnog suda Pablo Llarena  povukao je evropsku potjernicu za Puigdemontom i četvero njegovih poslanika koji su pobjegli u Belgiju početkom decembra, navodeći da će to zakomplicirati kompletnu istragu čelnika regije - ali je upozorio da će biti uhapšeni ukoliko se vrate u zemlju. 

U velikom udarcu centralnoj vladi u Madridu, secesionističke stranke osvojile su apsolutnu većinu na regionalnim izborima održanim 21.  decembra.

U ponedjeljak bi predsjednik katalonskog parlamenta trebao da objavi svog kandidata za predsjednika regije.

Puigdemont je favorit,  ali on želi da vlada regijom iz egzila kako bi izbjegao hapšenje ukoliko se vrati u Španiju.

Španski premijer Mariano Rajoy ponovio je u subotu da bi vladanje Katalonijom iz inostranstva bilo "nelegalno", prenosi AFP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Zgrada danske berze u Copenhagenu zahvaćena plamenom

Španski Vrhovni sud pozvao Puigdemonta da svjedoči na daljinu

Počelo u Kopenhagenu - Uvedena četverodnevna radna nedjelja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu