Bosna i Hercegovina     | 25.01.2018. 15:06 |

Sindikat radnika u zdravstvu SBŽ-a traži uvećanje koeficijenata za obračun plaća

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 25. siječnja (FENA) - Zahtjev za izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora, kojim bi bili uvećani koeficijenti za obračun plaća, upućen je Vladi Srednjobosanske županije (SBŽ) iz Županijskog odbora Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu FBiH.

Sindikat, među ostalim, traži pregovore s Vladom kako bi koeficijenti za obračun plaća bili uvećani za jedan, te u konačnici ne isključuju mogućnost štrajka, ukoliko se Vlada ogluši o njihov zahtjev.

- S obzirom na to da je donesena odluka uvećanju koeficijenata za doktore medicine i stomatologije, smatramo da nije pošteno da iz toga budu izostavljene ostale kategorije uposlenih u zdravstvu. Više od 2.000 uposlenika u zdravstvenom sektoru nije obuhvaćeno tom korekcijom, a također to zaslužuju - kazao je Feni predsjednik Županijskog odbora Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu FBiH Muris Trako.

Vlada je danas donijela odluku o formiranju tima koji će voditi pregovore sa Sindikatom, ali su na sjednici upućene kritike na zahtjev za povećanje plaća.

- Stvorilo se jedno pomodarstvo jer se svaki granski ugovor svodi samo na pritisak za povećanje plaća i koeficijenata. Sada Sindikat traži povećanje koeficijenata za jedan, što praktično znači povećanje plaće do 50 posto. Smatram da je to vrlo nerealan i, u najmanju ruku, neprimjeren zahtjev, a ne gleda se na to što je s pacijentima i uslugama koje su im na raspolaganju - kazao je novinarima premijer Tahir Lendo.

Ministar zdravstva Nikola Grubešić podsjetio je kako trenutni kolektivni ugovor vrijedi do 17. ožujka, te da je on u cijelosti ispoštovan i da nema opravdanih razloga za štrajk.

Podsjetio je, također, kako su u prošloj godini, potpisana dva kolektivna ugovora - s Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika u zdravstvu i sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije SBŽ-a, što je za županijski Zavod zdravstvenog osiguranja predstavljao dodatni godišnji trošak, od gotovo 11 milijuna maraka.

- Trenutni zahtjev za povećanje koeficijenata zahtjeva ogromna sredstva, ali ćemo to točno znati nakon što uradimo izračun, na temelju kojeg će Vlada i donijeti odluku o sadržaju kolektivnog ugovora. Naravno da svi uposlenici mogu koristiti svoja prava, pa i prava na štrajk, ali se postavlja pitanje njegove opravdanosti, a toga, po mom mišljenju, u ovom slučaju nema, jer mi u cijelosti poštujemo Kolektivni ugovor - kazao je Grubešić.

Tijekom rasprave na sjednici Vlade, moglo se čuti i kako je krajnje vrijeme da se u SBŽ-u počne s reformom zdravstva.

- Naša privreda je i dalje u teškoj situaciji, prihode uglavnom trošimo na plaće i doprinose, i treba se konačno vidjeti što i kako rade naše zdravstvene ustanove, a tu ima svega... Moramo konačno krenuti u reformu zdravstva i da vidimo je li nam potrebno ovoliko bolnica, domova zdravlja i ostalog - kazao je ministar Sedžad Milanović.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Hrvatska Vlada predstavila nove koeficijnte i plaće

Potpisan kolektivni ugovor s Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu TK

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu