Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 28.01.2018. 12:10 |

Počelo zimsko prebrojavanje ptica u Bosanskoj Posavini

FENA

ŠAMAC, 28. siječnja (FENA) - Članovi društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banja Luke, počeli su ovogodišnje zimsko prebrojavanje i popisivanje ptica močvarica i drugih zaštićenih ptičijih vrsta na području Bosanske Posavine.

 U sklopu ovih aktivnosti oni su na području općine Šamac izvršili brojanje ptica močvarica na barama Odmut i Tišina, ušću rijeke Bosne u Savu te zimujućih jata sove male ušare u gradskom parku u Šamcu.

 "Šamac je najveće zimovalište sove male ušare u Bosanskoj Posavini. Ove godine evidentirali smo oko 70 jedinki što je nešto manji broj nego proteklih godina kada se on kretao između 100 i 150 jedinki", kazao je u izjavi za Fenu, ornitolog Jovica Sjenčić.

 Dodao je kako uznemiravanje, trovanje pesticidima ali i krivolov mogu biti faktori smanjenja ove ptičije populacije.

 Istaknuo je da je na području općine Domaljevac zabilježen krivolov ove zaštićene vrste i da su o svemu obavijestili policiju i inspekcijsku službu.

 "Ova izuzetno korisna ptičija vrsta zaštićena je zakonima o lovstu i zakonima o zaštiti prirode u oba bh. entiteta", istaknuo je Sjenčić.

 Ustvrdio je da se radi o veoma korisnoj vrsti za čovjeka i poljoprivredu koja se hrani uglavnom glodavcima te da jedan par sova male ušare, tijekom jedne godine, može da pojede oko 10.000 glodavaca.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Pod krovom EU fondova - Pijačni prostor u Šamcu dobio novo lice

Nakon više od 200 godina ćelavi ibis viđen u dolini Neretve

Večeras počinje ponovno brojanje glasačkih listića po naredbi CIK-a

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu