Svijet     | 30.01.2018. 12:17 |

U eksploziji u Jemenu poginulo 11 osoba

FENA Internet

SANA, 30. januara (FENA) - U Jemenu je na kontrolnom punktu kojeg nadziru lokalne snage u eksploziji automobila bombe poginulo najmanje 11 osoba, a tri osobe su ranjene.

Naoružani muškarci počeli su, prema izjavama očevidaca, da pucaju nakon što se bombaš samoubica dovezao automobilom napunjenim eksplozivom do kontrolnog punkta na sjeveroistoku grada Ataq u Jemenu, glavnog grada provincije Shabwah.

Kontrolni punkt, kako izvještava Reuters, nadziru lokalne snage lojalne Ujedinjenim Arapskim Emiratima, državi koja je dio velike arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, i koja je intervenirala u Jemenu tokom građanskog rata 2015. u pokušaju da vrati na vlast predsjednika Abed-Raboa Mansura Hadija, nakon što su šiitski pobunjenici Huti krenuli na luku Aden i primorali ga da pobjegne u Rijad.

Odgovornost za napad još nije niko preuzeo, a Reuters navodi da je on sličan prethodnim operacijama Al Kaide na Arabijskom poluotoku (AQAP), koja djeluje u toj oblasti.

Elitne snage Shabwaha obučavane u UAE u okviru borbe protiv ekstremista Islamske države, protjerale su ekstremiste AQAP iz Ataqa u velikoj vojnoj operaciji u augustu prošle godine.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

U napadu sunitskih militanata u Iranu ubijeno pet policajaca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu