Bosna i Hercegovina     | 30.01.2018. 15:32 |

Stranka za BiH zatražila izradu transparentnog registra boraca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Stranka za Bosnu i Hercegovinu osudila je danas "namjeru" Federalnog ministarstva za pitanje boraca narodnooslobodilačkog rata da se objavljivanjem popisa "korisnika prava" po osnovu boračko-invalidske zaštite, izbjegne zahtjev boraca za izradu javnog registra boraca.

Zatražili su da se u najkraćem roku pristupi izradi sveobuhvatnog registra boraca u koji će biti uključeni i podaci o vrsti, broju i učestalosti prava koje koristi svaki pripadnik boračke populacije ili njegova porodica.

- Zahtijevamo da se svi podaci koje će sadržavati registar učine javnim i potpuno dostupnim, jer je samo na taj način moguće utvrditi ko su korisnici i da li je zakonit osnov po kojem ostvaruju prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite - saopćeno je iz Stranke za BiH.

Više od 92.000 korisnika primanja po ovom osnovu predstavlja biračko tijelo, jer kada im se dodaju i članovi porodice s pravom glasa, onda se može govoriti, tvrde u Stranci za BiH, o glasačkom tijelu od 150.000 do 200.000 osoba.

- Politika koja se svih ovih godina održava na vlasti manipulirajući boračkom populacijom, kao i drugim pravima po osnovu socijalne zaštite, kako boraca tako i ostalih građana, svjesna je da bi radikalnim reformama izgubili ogroman dio glasačkog tijela - ocjena je Stranke za BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Za pripadnike braniteljske populacije u Kantonu Sarajevo i ove godine osigurano 2.000 paketa

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu