Bosna i Hercegovina     | 06.02.2018. 16:37 |

Džaferović odbacio optužbe protiv njega iznesene u medijima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. februara (FENA) - Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović odbacio je u cjelosti optužbe iznesene protiv njega danas u nekim medijima cijeneći da su optužbe, inače kontinuirane u tim medijima, ovoga puta prešle svaku mjeru i da im je očigledan cilj diskreditacija njega kao političara i čovjeka.

Džaferović u saopćenju iz njegovog ureda odbacuje optužbu da je "zarad stranačkih interesa ukrao poziciju invalidnoj osobi..." i dodaje da javnost želi obavijestiti o bitnim činjenicama vezanim za ovaj slučaj.

- Javni konkurs za mjesto sekretara Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH raspisan je na zahtjev Kolegija Sekretarijata kojeg čine lica imenovana na prijedlog političkih stranaka, i to: SBB-a, SDS-a i HDZ-a BiH. O zahtjevu za raspisivanje Javnog konkursa kolegiji oba doma PSBiH uopće nisu bili obaviješteni iako su to morali biti jer oni vrše imenovanje s liste uspješnih kandidata. Prije raspisivanja Javnog konkursa, postojala je zakonska obaveza popune upražnjenih radnih mjesta internom preraspodjelom već zaposlenih radnika, što nije urađeno. Lista uspješnih kandidata po navedenom konkursu sadrži devet imena. Kolegiji domova imaju pravo odabrati bilo koju od tih osoba bez obzira na koje mjesto su rangirane od komisije za provođenje konkursa. Kolegij Predstavničkog doma je jednoglasno imenovao osobu koja je na listi prvorangirana u odnosu na sve kandidate koji su već zaposleni u Parlamentarnoj skupštini BiH. Istu odluku je jednoglasno donio i Kolegij Doma naroda - citat je iz Džaferovićevog saopćenja.

On dalje ističe da navedena osoba nikad nije bila član bilo koje političke stranke pa ni Stranke demokratske akcije već je nakon završenog fakulteta od 2005. godine angažirana u Parlamentarnoj skupštini BiH i prema ocjeni kolegija oba doma, ima najbolje stručne reference za obavljanje posla sekretara komisije.

 - Odgovor na harangu koja je pokrenuta protiv mene leži u činjenici što nije odabrana osoba koja je kadar Saveza za bolju budućnost BiH, koja je bila ili je još uvijek jedan od lokalnih funkcionera SBB-a iz Hadžića i kao kandidat bila na izbornim listama te stranke - navodi također Džaferović i dodaje da nema ništa protiv toga da Zajednička komisija za ljudska prava i Agencija za državnu službu BiH preispitaju ovaj slučaj.

Posebno bi bilo interesantno preispitati rad komisije za provođenje konkursa, zaključio je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mediji - Izrael se suočava sa velikim strateškim porazom

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Medijsko izvještavanje u najboljem interesu djeteta

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu