Bosna i Hercegovina     | 08.02.2018. 13:36 |

Katica:Nakon glasanja u ponedjeljak, drugi krug izbora za Šestoaprilsku nagradu

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Za ovogodišnju "Šestoaprilsku nagrada Grada Sarajeva" pristiglo je više od 50 prijava, a Odbor za dodjelu nagrade će tokom ovog mjeseca razmatrati 32 prijave.

Odluku o dobitnicima donosi Gradsko vijeće na prijedlog Odbora za dodjelu ove nagrade.

- Za priznanje „Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva“ mogu se kandidirati pojedinci i institucije koji su dali značajan doprinos u afirmaciji Grada Sarajeva, Federacije i BiH – kazao je za Fenu Velija Katica, predsjednik Odbora za dodjelu nagrade govoreći o proceduri predlaganja kandidata i izboru dobitnika priznanja.

U oblasti privrede kandidati su: Autodelta  d.o.o. Sarajevo, direktor BBI banke Amer Bukvić, „Centrotrans- Eurolines“ d.d. Sarajevo, Neimari d.o.o. Sarajevo.

U oblasti nauke predloženi su: Kulturni centar „Kralj Fahd“ i prof.dr. Tatjana Ljujić Mijatović.

U oblasti kulture i umjetnosti kandidirani su:  Vokalni solisti grupe „Ambasadori: Ismeta Dervoz, Zdravko Čolić, Hajrudin Varešanović i Jasna Gospić, KUD „Baščaršija, Emir Hadžihafizbegović, Anur Hadžiomerspahić-posthumno, Ron Haviv, Avdo Huseinović, Jazz Fest Sarajevo i dr.sc. Mario Pejić.

U oblasti sportakandidati su: Univerzitetski karate klub“Bosna“, Bojan Kurajica, Kemal Osmanović, Lejla Tanović, Zdravko Stojnić, Želimir Vidović Keli- posthumno.

U oblasti zdravstva i socijalne zaštite predloženi su: Udruženje Medicinska asocijacija BIMA u BiH“, prim.dr. Ismet Gavrankapetanović, KJU „Gereontološki centar“ Sarajevo, Marica Malešević, prim.dr.Mirsad Muftić.

U kategoriji Druge oblasti života i rada kandidati su: Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99, Goran Čengić-posthumno, Udruženje veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“, Goran Mikulić, Renata Mostarac, Rabija Bosnić, Udruženje „Patriotska liga“ Kantona Sarajevo

- To su kandidati koji ispunjavaju uvjete po odluci Gradskog vijeća i javnom pozivu koji je raspisan za nagradu za 2018.godinu - pojašnjava Katica.

U ponedjeljak će 13 članova Odbora tajno glasati i svi kandidati koji budu imali sedam i više glasova prolaze u drugi krug u kojem se glasovi boduju od 10-0.

Nakon toga Gradskom vijeću Grada Sarajeva šalju se po dva prijedloga za svaku kategoriju, a vijećnici će na sjednici u martu glasati kome će biti dodijeljene nagrade na Dan Grada Sarajeva, 6.aprila.

- Može se desiti da samo jedan od kandidata dobije povjerenje Odbora i on ide kao jedini kandidat za konačno odlučivanje na martovskoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva - kaže  Katica.

Visina novčanog iznosa Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva u 2018. godini je 5.000 KM, a novčani iznos grupne nagrade ravnopravno se dijeli među članovima grupe koja je dobitnik.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dodijeljene Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli