Ekonomija

Izvršni odbor MMF-a danas o drugoj tranši Proširenog aranžmana za BiH

Tekst: Dragan Vuković, Ilustracija

SARAJEVO, 9. februara (FENA) - Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas će raspravljati o isplati druge tranše Proširenog aranžmana za BiH.

Za očekivati je da će nakon zasjedanja Izvršnog odbora  tranša biti i isplaćena, a Vijeće ministara BiH je na jučerašnjoj sjednici donijelo  Odluku o povlačenju  tranše,  u ukupnom iznosu 155.571.502,17 KM, te ovlastilo Ministarstvo finansija i trezora BiH da izda promisornu notu.

Ministarstvo finansija i trezora BiH će, kako je navedeno,  izvršiti alokaciju sredstava druge tranše Proširenog aranžmana sa MMF-om u omjeru dvije trećine za budžet Federacije BiH i jedna trećina za budžet Republike Srpske.

Također, predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović razgovarala je u srijedu  u Vašingtonu sa šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Bosnu i Hercegovinu Nadimom Ilahijem, a  na sastanku je ukazano na neophodnost očuvanja aranžmana s obzirom na njegovu povezanost sa Reformskom agendom, a istovremeno i na izazove koje nosi izborna godina, saopćeno je tada iz Vlade RS-a.

 
(FENA) D.V.