Svijet     | 09.02.2018. 15:10 |

Izraelski poslanik, član Likuda u Beču s čelnikom austrijskog desničarskog FPOe

FENA Internet

JERUSALEM, 9. februara (FENA) -  Izraelski parlamentarac sastat će se naredne sedmice s austrijskim vicekancelarom i čelnikom stranke ekstremne desnice koju su osnovali nacisti, saopćio je portparol u petak, uprkos tome što je vlada upozorila protiv takvih sastanaka.

Yehuda Glick, član desničarske stranke Likud izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, sastat će se s Heinz-Christianom Stracheom "naredne sedmice u Beču", saopćio je portparol.

Glick bi se također trebao sastati s ministricom vanjskih poslova Karin Kneissl, drugom visokom ličnošću u  Stracheovoj krajnje desničarskoj Slobodarskoj stranci (FPOe), saopćio je portparol ne pružajući dodatne detalje.

FPOe je sklopila sporazum s austrijskom konzervativcima u decembru o formiranju koalicijske vlade nakon izbora u oktobru.

Izraelska vlada tada je saopćila da će sarađivati s novom austrijskom koalicijskom vladom ali da neće imati direktnih kontakata s ministrima iz  FPOe.

Netanyahu je kazao kako planira da ima direktne kontakte s kancelarom Sebastianom Kurzom, čelnikom Kršćansko-demokratske stranke.

Javni radio naveo je riječi izvora bliskih Glicku da je planirani susret dobio zeleno svijetlo izraelskih vlasti.

Osnovana od bivših nacista, FPOe je iznikla u kasnim 1990-im kao glavna politička snaga krajnje desnice u Evropi.

Izrael je prekinuo veze s Austrijom kada je  FPOe ušla u vladu u 2.000. godini, da bi se opet normalizirale u 2003.godini.

Strache (48) nastoji da ublaži sliku stranke u javnosti i posjetio je Izrael nekoliko puta, posljednji put u aprilu 2016. kada se sastao s članovima Netanyahuove vlade.

On je žestoki kritičar islama u Evropi i pozvao je na djelimičnu zabranu prakticiranja te vjere.

Ljevičarska izraelska stranka Meretz osudila je planirani sastanak, navodeći da je "mržnja prema muslimanima nagnala Likud da opravdava antisemite", prenosi AFP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Izraelska policija ubila u istočnom Jerusalemu državljana Turske

Netanyahu obećao pokrenuti kopneni napad na Rafah, 'sa ili bez' dogovora s Hamasom

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel