Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 10.02.2018. 13:22 |

UN zabrinut zbog pretjeranog korištenja sile protiv Palestinaca

FENA Internet

JERUSALEM, 10. februara (FENA) – Agencija Ujedinjenih nacija za ljudska prava u petak je izrazila zabrinutost zbog pretjerane sile koju koriste izraelski vojnici u gušenju palestinskih protesta protiv američke odluke o priznavanju Jerusalema za izraelsku prijestonicu.

Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) u svom Mjesečnom humanitarnom izvještaju za januar 2018. je saopćio da je primjetno povećanje broja smrtnih slučajeva i ranjavanja Palestinaca u sukobima i protestima nakon 6. decembra, kada su SAD objavile svoju odluku o priznavanju Jerusalema za izraelsku prijestonicu, prenosi WAFA.

U izvještaju je navedeno da je do kraja januara poginulo 20, a ranjeno više od 5.000 Palestinaca.

U odgovoru na broj žrtava tokom sukoba uz granicu u Gazi, Visoki komesar UN-a za ljudska prava Zeid bin Ra'ad Zeid al-Hussein je izrazio "ozbiljnu zabrinutost oko toga koliko je sila koju koriste izraelske snage srazmjerna prijetnji" i pozvao Izrael da otvori nezavisne i objektivne istrage ovih incidenata koji su rezultirali povredama ili smrću, "kako bi se počinitelji doveli pred lice pravde zbog svih počinjenih zločina".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izrael pojačao zračne napade na Rafah

Palestinci pozvali UN da istraže navode o ratnim zločinima u bolnici u Gazi

Izraelska vojska spremna da evakuira palestinske civile i napadne skloništa Hamasa u Rafahu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu