Kultura     | 03.05.2018. 08:23 |

Počinje Festival dječije umjetnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. maja (FENA) - Četvrti Festival dječije umjetnosti bit će otvoren večeras predstavom “Aladin i čarobna svjetiljka” Zagrebačkog kazališta lutaka u režiji Saše Broz, koja će biti odigrana u Narodnom pozorištu.

Ovo je prvi umjetnički festival za djecu u BiH internacionalnog karaktera, ali je jedinstven i u regionalnim okvirima jer osim što njeguje autorski izraz za djecu i mlade, afirmira sve grane umjetnosti te razvija ljubav prema stvaralaštvu kod najmlađe populacije, saopćili su organizatori.

Festival počinje već danas u prijepodnevnim satima mjuziklom koji dolazi iz Vinkovaca “Crvenkapica” i lutkarskom predstavom “Punim jedrima” Pozorišta lutaka Mostar.

U Bosanskom kulturnom centru u jutarnjim satima će početi i umjetnička radionica “Vuneno pozorištance” koje vode Željka Lemez i bh. glumica Tatjana Šojić koja djeci pripovijeda bajke na osnovu kojih djeca prave lutke i scenografiju za bajku.

U istom prostoru se odvija i ilustratorsko-kiparska radionica pod mentorstvom akademske kiparke Sanele Husić-Musabašić.

Također, književne radionice na kojima će djeca putovati kroz priče koje vodi književnica Jagoda Iličić održavat će se u Bosanskom kulturnom centru svaki dan festivala.

Takmičenje za najbolji pop rok vokal planiran je za 6. maj u BKC-u kada će biti dodijeljene nagrade za najbolju bajku, predstavu, muzičko stvaralaštvo, likovne radove i druge nagrade koje stimuliraju mlade da se bave umjetnošću, ali i afirmirane stvaraoce da razvijaju kod sebe kreativnost vezanu za djecu i mlade.

Članovi žirija u sve četiri kategorije su Selma Alispahić, Mirsad Bećirbašić, Amir Kazić Leo, Lejla Jusić, Alma Ferović-Fazlić, a Festival traje do 7. maja. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Sarajevu otvoren 4. Festival dječije umjetnosti

Festival dječije umjetnosti: Dođite na radost koja se uči

Festival dječije umjetnosti (FEDU) nudi zabavu, obrazovanje, igru... (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu