Bosna i Hercegovina     | 17.05.2018. 16:00 |

'Klima bez dima' promovira bh. ugostiteljske prakse bez duhanskog dima

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Podrška i promocija ambijenta bez duhanskog dima u ugostiteljskim objektima u BiH cilj je inicijative koju realizira Svjetska banka u BiH u suradnji s Udruženjem Progresivni razvoj organizacija i individua - PROI.

Inicijativa nazvana "Klima bez dima" pokrenuta je u okviru projekta "Smanjenje faktora rizika za zdravlje u BiH" koji podržava Vlada Švicarske, a pokazuje da ugostiteljski objekti mogu dobro poslovati bez obzira na činjenicu da u tim objektima nije dozvoljeno pušenje.  

Današnja prezentacija inicijative upriličena je u Hotelu Central koji je jedan od ugostiteljskih objekata u kojima pušenje nije dozvoljeno. Predstavnici tog hotela kažu da takav koncept rada nije smetnja biznisu, čak se pokazalo i bolje nego su to u početku mislili.

Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer ispričala je da se Švicarska zalaže i promovira zdrav život, a s tim u vezi u toj državi godinama je zakonom zabranjeno pušenje u ugostiteljskim objektima što se nije negativno odrazilo na njihovo poslovanje.

Današnji skup iskorišten je i kao prilika da se ukaže na štetnost duhanskog dima za zdravlje stanovništva, a apelirano je i na podizanje nivoa svijesti u vezi s tim.

"Klima bez dima" objavila je na društvenim mrežama mapu ugostiteljskih objekata u BiH u kojima nije dozvoljeno pušenje, kao i iskustva vlasnika nekih od objekata bez duhanskog dima.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Produženo radno vrijeme ugostiteljskim objektima tokom SFF-a

Krizni štab omogućio kantonima donošenje mjera za doček Nove godine (VIDEO)

U Srbiji od subote kovid propusnice za ugostiteljske objekte

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu