Bosna i Hercegovina     | 24.05.2018. 14:40 |

U HNŽ-u registriran prvi slučaj ospica, roditelji se pozivaju da cijepe djecu

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 24. svibnja (FENA) - Prvi slučaj oboljenja od ospica na području Hercegovačko-neretvanske županije zabilježen je kod jednoga dječaka iz Čitluka, potvrdili su u četvrtak u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) u Mostaru.

Kako je za Fenu kazao prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, ovo je prvi slučaj morbila (ospica) koji je došao u kliniku, a u HNŽ-u su od početka godine zabilježena dva slučaja morbila koja nisu evidentirana u Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar.

-  U srijedu je u našoj klinici pregledan dječak iz Čitluka koji je došao u pratnji roditelja zbog visoke tjelesne temperature, kašlja i osipa. Dječak nije cijepljen, a kliničkim pregledom je ustanovljeno da se najvjerojatnije radi o svježoj infekciji virusom morbila - kazao je prof. dr. sc. Arapović.

Ovaj nasumični slučaj odmah je prijavljen nadležnoj epidemiološkoj službi, a dječak je stabilan te se liječi u kućnim (izoliranim) uvjetima prema naputku infektologa, objasnio je prof. dr. sc. Arapović.

Napomenuo je kako nema mjesta panici unatoč tome što je  procjepljenosti protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR) u HNŽ-u, nažalost, jako niska.

-  Moramo biti svjesni te činjenice i očekivati kako bi se u doglednom razdoblju mogla razviti epidemija ospica i proširiti u druge dijelove Hercegovine - ocijenio je prof. dr. sc. Arapović te pozvao roditelje da cijepe djecu.

Dodao je kako je bolest jako zarazna i da jedna zaražena osoba može zaraziti do 15 neimunih osoba.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

Razmjena knjiga i razgovor s književnicima 'Pokloni knjigu, daruj joj novi život'

Mostarski vatrogasci proslavljaju svog zaštitnika i Međunarodni dan vatrogasaca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu