Ekonomija     | 30.05.2018. 16:42 |

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo posjetila općinu Maglaj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. maja (FENA) - Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je boravila u radnoj posjeti Općini Maglaj, gdje je s načelnikom Mirsadom Mahmutagićem i njegovim suradnicima razgovarala o turističkim i privrednim potencijalima, kulturno-historijskom naslijeđu i prirodnim resursima ove općine.

Ovom prilikom istaknuti su i pozitivni primjeri u sferi unapređenja zaštite okoliša u općini Maglaj.

Sastanku ministrice Đapo s načelnikom Maglaja prisustvovao je i Muhamed Hrnjić, direktor HM Prometa, jedne od vodećih firmi na teritoriju ove općine. HM Promet zapošljava oko 450 radnika, a proizvodi ove firme odavno su već dobro poznati i traženi na evropskom tržištu. Povjerenje su im poklonile renomirane svjetske firme poput BMW-a, Nissana, Mercedes Smarta, Mitsubishija i drugih - saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

HM Promet je sa Srednjoškolskim centrom u Maglaju postigao dogovor o otvaranju odjeljenja za stručno obrazovanje kadrova potrebnih ovoj firmi, koji u HM Prometu obavljaju praksu tokom školovanja, a kada završe školu dobiju i posao u ovoj kompaniji koja svakog mjeseca kupcima u Njemačkoj isporuči više od 40.000 raznih vrsta odjevnih predmeta.

Inače, HM Promet izvozi 98 posto svoje proizvodnje i višegodišnji unaprijed potpisani ugovori s partnerima nude stabilnost firme i sigurnost njihovog poslovanja.

Ministrica Đapo je naglasila kako su HM Promet i Muhamed Hrnjić primjer da se veliki san o poslovnoj suradnji sa svjetski renomiranim brandovima može ostvariti i u jednoj maloj općini kao što je Maglaj ako se ima vizija i spremnost da se predano radi.

Prilikom boravka u Maglaju, ministrica Đapo je obišla i Maglajsku tvrđavu, jednu od glavnih tamošnjih turističkih atrakcija i jednu od najjačih utvrda u ovom dijelu Bosne.

- Nastale u 14. stoljeću kao dio tada velike utvrde za odbranu Bosanskog kraljevstva, ove zidine i cijeli krajolik pripovijedaju hiljadugodišnju priču o našem srednjevjekovnom Bosanskom kraljevstvu, čiji duh živi i danas. Gdje god krenemo po našoj prelijepoj zemlji, svuda nas dočekaju slični i jedinstveni spomenici - ostaci Bosanskog kraljevstva i zadužbina naših predaka kao dokaz kontinuiteta Bosanske države. Naša je dužnost da ih zaštitimo i očuvamo, kako bismo ih s ponosom mogli pokazati cijelom svijetu i ostaviti u naslijeđe budućim generacijama - poručila je ministrica Đapo prilikom obilaska Maglaja.    

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ozvaničen početak istraživanja u vezi s odlaganjem nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Ministrica Pozder pozdravila usvajanje Strategije razvoja turizma za period 2022.-2027. godina

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila Konjic

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu