Bosna i Hercegovina     | 09.06.2018. 09:46 |

Osniva se Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata 'Prsten'

FENA Denis Leko

VITEZ, 9. lipnja (FENA) - U srijedu, 13. lipnja, u kongresnoj dvorani Hotela "Central" u Vitezu održat će se utemeljiteljska skupština Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata "Prsten".

Središte udruge bit će u Vitezu, a ideja, odnosno cilj udruge je da kao takva bude otvorena i dostupna svim građanima Bosne i Hercegovine bez obzira na podrijetlo i nacionalnu pripadnost te da promiče zajedništvo, kazao je Feni ravnatelj Hrvatske matice iseljenika i predsjednik Udruge bosanskih Hrvata "Prsten" Mijo Marić.

- Poslovno povezivanje i širenje znanstvene zajednice nam je jako bitno. Dobrodošao je svatko onaj tko u okvirima "Prstena" pronađe odgovarajući sadržaj temeljem kojega može implementirati svoje ideje, stavove i potrebe - izjavio je Marić.

Udruga bosanskih Hrvata "Prsten", utemeljena 9. listopada 2005. godine na Izbornoj skupštini u Zagrebu, organizirana je kao nevladina, nepolitička, neprofitna organizacija, a financira se članarinama, sponzorstvima i donacijama dobrih ljudi.

Organizacijski oblik udruge u Bosni i Hercegovini bit će isti kao i u Hrvatskoj, ali prilagođen podneblju zemlje u kojoj se nalazi, odnosno podneblju Bosne i Hercegovine, kazao je Marić.

Udruga "Prsten" vodeća je nepolitička i neprofitna udruga u Hrvatskoj za promicanje i zaštitu tradicije, kulture, gospodarske suradnje, druženja i humanitarnog djelovanja Hrvata u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u cilju očuvanja temeljnih vrijednosti i jedinstva hrvatskog naroda i njegovog prosperiteta.

U 13 godina djelovanja Udruga "Prsten" okupila je više od 3000 fizičkih i 300 pravnih osoba koji kroz razna druženja, kulturne i sportske aktivnosti, stipendiranje učenika i studenata te znanstveno i gospodarsko djelovanje, rade na ostvarivanju ciljeva Udruge.

Neki od tih ciljeva su poticanje na okupljanje, međusobno povezivanje i pomaganje Hrvata i drugih građana iz Bosne i Hercegovine radi zaštite gospodarskih, informacijskih, znanstvenih, kulturnih, povijesnih, etničkih, nacionalnih, ekoloških, humanitarnih, prosvjetnih, socijalnih, športskih i drugih vrijednosti, kao i zauzimanje za poštivanje međunarodnih standarda u očuvanju temeljnih načela demokracije, zaštite ljudskih prava, sloboda i razvoja demokratskog društva.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Općina Vitez izdvojila 94.500 KM za rad nevladinih udruga

Udruženje žena „Vrba“ osiguralo besplatan sadni materijal za proljetnu sjetvu

Udruga "i" iz Konjica dobila vrijednu donaciju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu