Kultura     | 24.06.2018. 13:24 |

Na završenim Danima BHAAS održano 27 simpozija

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 24. juna (FENA) -Završeni su 10. Dani Bosnaskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS), koji su se pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, od 21. do 24. juna održavali na Jahorini. Na ovoj multidisciplinarnoj konferenciji su učestvovali brojni ugledni profesori, doktori, akademici i drugih uglednici iz svijeta nauke, kulture i umjetnosti. Dane BHAAAS je posjetilo preko hiljadu učesnika iz 24 zemlje svijeta, održano je 27 simpozija, mnogi okrugli stolovi i panel diskusije sa preko 375 predavača.

 Prva dva dana konferencije bile u znaku tehničkih i prirodnih nauka, te dječije psihijatrije. Posebnu pažnju privukao je dvodnevni transdisciplinarni simpozij iz oblasti ranog rasta, razvoja i ranog učenja na kome je prisustvovala i Geeta Narayan, šefica Ureda UNICEF-a za Bosnu i Hercegovinu.

 Subota je bila dan za medicinske nauke, a govorilo o liječenju karcinoma dojke, hirurgiji, neurohirurgiji, kardiovaskularnoj hirurgiji, te plastičnoj hirurgiji, dok je zadnji dan konferencije bio rezerviran za Internacionalne simpozije iz mehaničkog inženjerstva, opće i abdominalne hirurgije, intenzivne medicine, kardiologije, te društvenih i humanističkih nauka.

Ovogodišnji program Dana BHAAAS bio obogaćen eminentnim kulturnim događajima poput izložbe doajena bh. slikarstva Safeta Zeca, pozorišne predstave “Knjiga mojih života”, izvrsnim koncertom Sarajevske filharmonije, kao i izložbom “Sjećanja u kamenu” autora antropologa Amile Buturović, fotografa Velibora Božovića i kipara Adisa Fejzića.

 BHAAAS je na najbolji mogući način obilježio jubilej  postojanja organizacijom najveće stručne konferencije na Balkanu, koja je okupila stotine uspješnih stručnjaka, te pomogla u uspostavljanju njihove međusobne saradnje. Ovogodišnji Dani BHAAAS su omogući da se po prvi put u našoj zemlji prezentiraju najnovije tehnologije koje se koriste u medicini (poput robotike), te da se ugoste vrhunski medicinski stručnjaci iz najuglednijih klinika u Evropi i svijetu. Ne treba zaboraviti ni potpisivanje saradnje sa CEGRE, te  realizaciji otvaranja Tehničkog muzeja, što je veoma važno, jer BiH je jedina zemlja u Evropi koja nema ovakav muzej, a imali smo struju samo 15 poslije New Yorka.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Gosti iz SAD informirali VKBI o najznačajnijim aktivnostima i programima BHAAS i KBSA

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu