Bosna i Hercegovina     | 09.11.2018. 13:24 |

Sarajevski otvoreni centar traži stvarnu rodnu ravnopravnost u formiranju vlasti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. novembra (FENA) - Sarajevski otvoreni centar najavljuje da će svim strankama koje budu činile novu skupštinsku većinu Kantona Sarajevo dostaviti dopis sa zahtjevom za formiranje Vlade Kantona Sarajevo u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH i poduzeti potrebne korake da bi se postigla stvarna rodna ravnopravnost u Kantonu Sarajevo.

- Prilikom formiranja Vlade Kantona Sarajevo nikad nije ispoštovan član 20. Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH. Nova skupštinska većina Kantona Sarajevo treba da dokaže da je zaista posvećena interesu građana i građanki Kantona Sarajevo time što će dokinuti dosadašnju praksu formiranja nelegalne i nereprezentativne Vlade Kantona Sarajevo kao i ignorisanja znanja i kapaciteta polovine stanovništva Kantona Sarajevo - navodi se u saopćenju Sarajevskog otvorenog centra.

Sarajevski otvoreni centar je nezavisna feministička organizacija civilnog društva koja se zalaže za ljudska prava žena i ljudska prava lezbijki, gej muškaraca, biseksualnih, transrodnih i interspolnih (LGBTI) osoba te na državnom, evropskom i međunarodnom nivou zagovara unaprjeđivanje zakonodavstva i javnih politika u Bosni i Hercegovini.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

Sarajevski otvoreni centar - Mnoge sfere društva i dalje ostaju zatvorene za LGBTI osobe

'I kad malo bolje pogledaš, žene su nevidljive!', kampanja za jačanje političkog učešća žena u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu