Kultura     | 18.04.2019. 09:47 |

Knjiga 'Tragom drevnih Bošnjana' promovirana u Travniku

FENA Saopćenje

TRAVNIK, 18. aprila (FENA) - U prepunoj Gradskoj biblioteci u Travniku sinoć je održana promocija knjige "Tragom drevnih Bošnjana" autora Tanera Aličehića i Đenana Galešića, uz dijalog o brojnim značajnim pitanjima iz prošlosti, ali i budućnosti. 

O knjizi je, pored autora, govorio i fra Ivo Marković, profesor Franjevačke teologije u Sarajevu.

Marković je istakao da je ovo, prije svega, "veoma dobra i aktualna knjiga koja dira najaktualnije izazove ovoga trenutaka", posebno zbog političkih sukoba i stalnih napetosti.

 "Mislim da dvojica autora možda i nisu svjesni kako dobru knjigu su napravili. Ova knjiga, koja u puno stvari zadire, dira tu samu bit Bosne, svih ovih problema i identiteta. Zato je krajnje aktualna. Ona je istraživačko-znanstvena knjiga, ali ja sam je čitao kao literalno djelo. Aličehić i Galešić ovu knjigu nisu pisali samo kao znanstvenici, pisali su je s dušom. Kad čitate ovakvu knjigu, onda ste u dijalogu s autorima", zaključio je fra Ivo Marković.

Knjigu je posebno preporučio bosanskim političarima.

 "Ako sretnem Izetbegovića, Komšića, svima ću preporučiti da čitaju ovu knjigu. I ne samo oni, svi političari. Ova knjiga ima viziju. Ta vizija se zove Bosna. Te takve različitosti, multietničnosti, identiteti, religije, mogu zajedno živjeti u jednoj cjelini, u jednoj Bosni i stvarati nešto novo", istakao je Marković, koji je u Travniku govorio i o odnosima islama i kršćanstva, ukazujući na međusobna nerazumijevanja i potrebe da se i kršćani i muslimani posvete međusobnoj saradnji i istinski upoznaju.

Jedan od autora knjige, Đenan Galešić istakao je da je u Bosni sve što je bosansko, a prije svega milenijska pluralnost, u shvatanjima i projekcijama nacijskih elita iz susjedstva, tumačeno kao nedovršen posao.

"Svaka tvrdnja o zajedničkim vrijednostima u takvim okolnostima mogla bi se činiti naivnom, pa čak u nas u Bosni i opasnom. Uprkos tome, mi nemamo izbora jer stojimo na raskršću. Možda nam je danas više nego ikada u milenijskom trajanju naše zemlje potrebna ideja vodilja koja ima snagu produbiti zajedničke vrijednosti bosanskih ljudi", kazao je Galešić, dodajući da je ono što nas povezuje jače od onoga što nas razdvaja.

 Ako dovoljan broj ljudi vjeruje u istinitost ove tvrdnje i djeluje u skladu s njom, tada bismo mogli riješiti ne baš svaki naš problem, ali zasigurno ostvariti značajne ciljeve. Upravo to je cilj naše knjige, naveo je Galešić.

 Taner Aličehić je podsjetio da se na ovim prostorima još uvijek miješaju narod i nacija. Narod je, po njemu, jedna emotivna kategorija, dok je nacija politička kategorija koja okuplja stanovnike jedne države.

 "Zbog toga postoji više od 5000 naroda, ali je samo njih 200 znalo da se ponaša državotvorno i znali su se definisati kao država...Normalno je da su nacije danas pluralne u svakom pogledu, i kada je u pitanju sličnost porijekla, kultura, jezik. Jer to je najveće dostignuće savremenog svijeta, da jedna država, nacija štiti pojedinca, a ne kolektiv. Sada tu dolazimo u sukob s, nažalost, teritorijalnim pretenzijama naših susjeda koji koriste pluralnost Bosne kao njezinu slabost.

Ali, ovdje moramo naglasiti, bilo koji vid namatanja, unitarizma, upotrebe bosanstva kao nacionalne ideologije s ciljem zatiranja nečijeg identiteta je "smrtonosno" za ovu ideju. Bosanstvo ne smije biti i nije ni antihrvatsko, ni antisrpsko, ni antibošnjačko ni antikinesko... Ono mora prihvatiti sve te identitete i prihvatiti ih kao svoje bogatstvo", poručio je Aličehić.

 Promocija je potaknula konstruktivnu debatu o prošlosti i budućnosti u koju su se Travničani aktivno uključili, postavljajući zanimljiva pitanja i dijeleći svoja promišljanja, naveli su organizatori.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Večeras predstavljanje knjige grupe autora o agresiji na BiH i genocidu u Srebrenici

Dani vakufa u BiH - Predstavljena knjiga 'Turbeta u BiH 1463-2008'

Promovirana knjiga 'O našoj tradiciji je riječ' Mustafe Sušića

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu