Kultura     | 01.07.2019. 07:19 |

Večeras otvaranje Festivala 'Baščaršijske noći 2019'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. jula (FENA) - Festival „Baščaršijske noći 2019“, koji je nakon skoro četvrt stoljeća prerastao u jedan od najvećih ljetnih festivala kulture u Bosni i Hercegovini, bit će otvoren večeras. 

Festival svečano otvara koncert Gudačkog orkestra i solista Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, koji će biti upriličen u velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra KS s početkom u 20.00 sati.

Ovogodišnji koncert na otvaranju "Baščaršijskih noći" će biti u znaku saradnje sa Muzičkom akademijom u Sarajevu. Publici će se predstaviti nastavnici, asistenti, alumni (bivši) i trenutni studenti Muzičke akademije u Sarajevu izvodeći djela koja su komponovali veliki svjetski autori: Gustav Holst St. Paul, Edvard Grieg, Johann Sebastian Bach/Hanan Hadžajlić i Petar Iljič Čajkovski.

Najavljeno je da će tokom festivala, koji će trajati do 31. jula, biti održano 26 programa u kojima će učestvovati izvođači i umjetnici iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Holandije, Indonezije i Irana.

Festival obuhvata većinu djelatnosti iz oblasti kulture i umjetnosti - klasična, pop, rock muzika, pozorišne predstave, koncerti folklornih ansambala, likovne izložbe i izložbe kaligrafskih djela, te različiti muzičko-scenski programi za djecu.

Na taj način, kako su rekli organizatori, Festival doprinosi kulturnoj i turističkoj ponudi grada Sarajeva koju upotpunjuje već pune 24 godine.

Direktor Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo Edin Kukavica je napomenuo da su svi programi u okviru "Baščaršijskih noći" besplatni. Ni za jedan se ne naplaćuje karta, a za one koji su posebno posjećeni, zbog kapaciteta dvorana u kojima se održavaju, nužno je podijeliti određeni broj karata.

Pokrovitelj Festivala "Baščaršijske noći 2019." je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Danas otvaranje Sarajevo Destination Festivala

Sutra otvaranje Sarajevo Destination Festivala

Izložbom Sofije Naletilić večeras počinju Dani Matice hrvatske Mostar

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu