Ekonomija     | 25.07.2019. 10:56 |

Promet u RS veći za 136,7 miliona KM

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 25. jula (FENA) – Promet putem fiskalnih kasa u maloprodaji u Republici Srpskoj (RS), u prvoj polovini ove godine, iznosio je oko 3,6 milijardi KM, što je za 136,7 miliona KM više u odnosu na isti period lani.

Najveći promet evidentiran je u Banjoj Luci, što je i očekivano s obzirom da se radi o najvećoj lokalnoj zajednici u RS.

- Međutim, ukupan promet putem fiskalnih kasa u maloprodaji u najvećem gradu u prvoj polovini ove godine iznosio je 971,2 miliona KM, što je za čak 50 miliona KM više nego u prvoj plovini 2018., saopćeno je iz entitetske Poreske uprave.

Značajan rast prijavljenog prometa evidentiran je i u Bijeljini i u prvom polugodištu iznosio je 410,1 milion KM, što je za oko 20 miliona KM više nego u uporednom periodu, dok je u Doboju promet bio 216,1 milion KM ili 8,7 miliona više u odnosu na prvu polovinu 2018..

-Zasluge za ove veoma pozitivne pokazatelje se mogu pripisati i efektnom i kontinuiranom radu Poreske uprave RS u oblasti fiskalizacije, ali i provođenju preventivnih medijskih kampanja u posljednjih nekoliko godina, što je u konačnici dovelo do poboljšanja discipline poreznih obveznika u RS, uvođenja dobrog dijela prometa iz 'sive zone' u legalne tokove, ali i istovremeno i do jačanja svijesti građana o značaju izdavanja fiskalnih računa i značaju poreznog sistema – navodi se u saopćenju.

Zanimljivo je, dodaju, da je pomenuti rast evidentiranog prometa ostvaren manjim brojem kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa u prvoj polovini ove godine, u odnosu na isti period lani, za što je rezultat preventivnog rada i medijske kampanje.

Inspektori Poreske uprave RS su u prvoj polovini ove godine izvršili 1.801 kontrolu evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa, što je za oko 100 manje nego u istom periodu prošle godine, te su u 802 slučaja utvrdili nepravilnosti, zbog čega su izdali 872 prekršajna naloga na ukupan iznos kazne od 610.000 maraka.

Za 305 poreznih obveznika izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promet na Sarajevskoj berzi 193.836,40 KM

Na Banjalučkoj berzi promet 5,9 miliona KM

Promet na Sarajevskoj berzi 22.150,31 KM

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu