Svijet     | 26.08.2019. 13:21 |

EU očekuje da Britanija ispuni sve finansijske obaveze u slučaju Brexita

FENA Internet

BRUXELLES,  26. augusta (FENA) - Evropska  unija očekuje da Britanija ispoštuje sve svoje finansijske obaveze koje je preuzela tokom članstva u bloku, čak i u slučaju Brexita bez sporazuma, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica Evropske komisije.

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u nedjelju da Britanija, ukoliko napusti blok bez sporazuma o razlazu, više neće biti zakonski obavezana na dug od 39 milijardi funti koje je dogovorila njegova prethodnica Theresa May.

- Sve obaveze koje su preuzele 28 država članica trebaju se ispoštovati. To je također posebno tačno u scenariju bez sporazuma, u kome se očekuje da da Ujedinjeno Kraljevstvo premaši sve svoje finansijske obaveze tokom članstva u EU - izjavila je glasnogovornica  Mina Andreeva.

- Umjesto da se ulazi u prijetnju sudskom akcijom, mislim da je bitnije da jasno poručimo da je svođenje računa od suštinskog značaja za pokretanje novih odnosa zasnovanih na uzajamnom povjerenju - kazala je ona, dodajući daLondon do sada nije potegnuo to pitanje kod EU.

Johnson je najavio da će izvesti Britniju iz EU 31. oktobra, sa ili bez sporazuma kako bi ublažio posljedice očekivanog ekonomskog pada, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Agencija za bankarstvo Federacije BiH upozorava na pojavu lažnih dokumenata

Sunakov plan slanja tražilaca azila u Ruandu i formalno postao zakon

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu