Svijet     | 02.10.2019. 09:59 |

Evropska služba za vanjsko djelovanje: Hašodži inspiracija novinarima

FENA Saopćenje

STRASBOURG, 2. oktobra (FENA) - Danas se navršila prva godišnjica od ubistva saudijskog novinara Džamala Hašodžija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu zbog čega je došlo do globalnog protesta, a reputacija Saudijske Arabije je narušena - navodi Evropska služba za vanjsko djelovanje u svom saopćenju.

- Danas odajemo počast sjećanju na Džamala Hašodžija, cijenjenog saudijskog novinara koji je ubijen u prostorijama Generalnog konzulata Kraljevine Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra 2018. - navodi se u saopćenju.

Evropska služba za vanjsko djelovanje naglašava da Hašodži i dalje predstavlja inspiraciju novinarima i saradnicima s kojima je bio povezan zbog njegovog rada, uključujući kolegama u institucijama EU.

- Godinu dana nakon njegovog ubistva, mnoga pitanja još nisu riješena. Evropska unija ponavlja da je potrebno osigurati punu odgovornost za sve one koji su na bilo koji način učestvovali u ubistvu i insistira na kredibilnoj i transparentnoj istrazi o okolnostima njegovog ubistva, a treba osigurati pravedno suđenje za optužene u Rijadu - piše u saopćenju.

Evropska služba podsjeća da su mnogi novinari veoma često mete napada u mnogim državama svijeta.

- Ovom prilikom, Evropska unija ponavlja svoju punu posvećenost slobodi štampe i zaštiti novinara diljem svijeta - navodi se u saopćenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Izvršni direktor Ubera se izvinio za komentare o Hašodžiju

S. Arabija: Istraga i suđenje o ubistvu Hašodžija neovisni i transparentni

Saudijski prestolonasljednik: Hašodžijevo ubistvo se dogodilo pod mojim nadzorom

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel