Bosna i Hercegovina     | 17.12.2019. 15:46 |

Stručnjaci iz BiH i inozemstva na kursu muskuloskeletne onkologije

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Udruženje ortopeda i traumatologa u Bosni i Hercegovini (UOTBiH) u suradnji s Univerzitetom iz Padove okupilo je u Sarajevu stručnjake iz BiH i inozemstva na Prvom kursu muskuloskeletne onkologije. 

Predsjednik Udruženja ortopeda i traumatologa u Bosni i Hercegovini i član Glavnog odbora Europskog udruženja ortopeda prof.dr. Mirza Bišćević kaže da sudionici Kursa, među ostalim, imaju priliku informirati se o najnovijim protokolima u liječenju ortopedskih tumora te unaprijediti znanja iz te oblasti. 

- Naša država ima kadrovske i tehničke pretpostavke za liječenje tih pacijenata, a kurs će nam dodatno razjasniti na koji način, kad i kako djeluju članovi onkološkog tima (hirurg ortoped, onkolog, patolog, radiolog i ostali) - pojašnjava prof. Bišćević.

Naglašava da mu je želja da, kroz takvu edukaciju, zaokruže znanje, te pacijentima pruže uslugu na svjetskom nivou.

Podsjeća da je Udruženje ortopeda i traumatologa u Bosni i Hercegovini, čiji je predsjednik od februara ove godine, stručna organizacija koja ima zadatak praćenja medicinskih dostignuća iz oblasti ortopedije i traumatologije ali i afirmacije pozitivnih i društveno korisnih stavova u oblasti zdravstva.

Iz Udruženja navode da su tumorska oboljenja u ortopediji znatno rjeđa u odnosu na ostalu patologiju i povrede, samim tim su i iskustva u liječenju skromnija.

- Nadalje, mlađa životna dob, kompleksnost i neizvjesnost liječenja, potreba brzog djelovanja, kao i heterogenost smjernica liječenja bili su razlozi zbog kojih se naše udruženje odlučilo za organizaciju tog kursa - navodi se.

Šef Odjela ortopedske onkologije u Padovi, prije toga Rizzoli instituta u Bologni prof.dr Pietro Ruggieri spada među najprepoznatljivije stručnjake iz te oblasti. Zajedno sa timom, širom svijeta, organizira dvodnevne škole te specijalistima, prvenstveno ortopedima, prezentira najmodernija saznanja i protokole u liječenju tih teških oboljenja.

Dvodnevnom kursu prisustvuju ortopedi i traumatolozi iz BiH, regije, Velike Britanije, Austrije, Rumunije, Bugarske. Specijalni gosti stručnog skupa u Sarajevu su i profesori Andrea Angelini i Elisa Pala iz Padove, Andreas Leithner i Bernadette Liegl-Atzwanger iz Graca (Austrija), te Jasmina Alidžanović, internista onkolog i šefica Odjeljenja za onkologiju Univerzitetskog Kliničkog centra Tuzla.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Triatlon i pentatlon savez BiH - Započeo međunarodni trenerski kurs 

Online kung fu kurs za studente iz BiH

Kurs o upravljanju i reformi sigurnosnog sektora u Sarajevu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel