Bosna i Hercegovina     | 23.01.2020. 13:32 |

Goražde se oprostilo od profesora Muhameda Bešlije

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 23. januara (FENA) - Brojni građani Goražda danas su se oprostili od svog sugrađanina, uglednog profesora Muhameda Bešlije, koji je preminuo u 77 godini nakon duže bolesti.

Na komemoraciji je istaknuto da je prof. Bešlija obilježio goraždanske decenije kao profesor francuskog jezika, intelektualac i džentlmen posebnog šarma kojeg su svi voljeli.

Svoje znanje nesebično je djelio sa brojnim generacijama učenika, kao i dobrotu koja ga je krasila.  

- Čuvamo uspomene na dane i sate koje smo proveli s profesorom Muhamedom Bešlijom i razgovore vrijedne svake knjige i u tu knjigu sjećanja na dobre ljude smještamo još jedno ime našeg sugrađanina, čovjeka čija dobrota i sada treperi iznad Drine - kazao je novinar Slavko Klisura.

U ime kolektiva Osnovne škole "Fahrudin Fahro Baščelija“ u kojem je Bešlija proveo najveći dio svog radnog vijeka govorio je nastavnik Adil Mujagić.  

-Naša škola je izgubila velikog humanistu, profesora, pedagoga i čovjeka velikog srca koji je ostavio sjećanja koja su tako lijepa i jake uspomene na čovjeka koji je znao šta je život. I danas čuvamo dnevnike koje je vodio da budu uzor nekim mladim nastavnicima koji tek završavaju, kako treba da se vodi jedna školska knjiga - kazao je Mujagić.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović kazao je da odlazak profesora Bešlije znači veliki gubitak za ovaj grad

-Muhamed je dao ogroman doprinos, mnogo je značio i učinio za Goražde. Ne znam kako bi zamislili saradnju sa Francuzima na Festivalu prijateljstva da nismo imali našeg Muhameda. Posebno želim da istaknem njegov doprinos u ratu kada je posebno teško bilo pronaći prevodioce za francuski i portugalski jezik. Ovom prilikom odajemo mu veliko priznanje - kazao je Ramović.

 

Muhamed Bešlija rođen je 1943. godine u jeku Drugog svjetskog rata u uglednoj starogradskoj porodici. Osnovnu i srednju školu završio je u Goraždu, a potom studij francuskog jezika i studij pegadogije na Univerzitetu u Sarajevu. 

Životni vijek proveo je učeći mnoge generacije francuskom jeziku, kulturi i šansonama. Po izbijanju agresije na BiH priključio se Armiji BiH u odbrani grada, a poslije rata nastavio raditi kao prevodilac za EUFOR do penzionisanja.

Dženaza Muhamedu Bešliji  klanjana je u haremu Sinan-begove džamije u Goraždu, a ukop je obavljen na mezarju Omeđak.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Komemoracija akademiku Dževadu Jahiću - Bio je temeljna ličnost savremene lingvističke bosnistike

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu