Bosna i Hercegovina     | 09.05.2020. 19:34 |

U Kalesiji obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan zlatnih ljiljana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. maja (FENA) - Načelnik Općine Kalesija Sead Džafić, zajedno sa sekretarom organa uprave Mujom Tosunbegovićem te predsjednicima Udruženja dobitnika najvećih ratnih
priznanja "Zlatni ljiljan" i Udruženja Antifašista i boraca NOR-a Enverom Kurtićem i Sejfom Softićem, danas je položio cvijeće i proučio Fatihu na centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine u sklopu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom te Dana zlatnih ljiljana.

- Fašizam možda jest pobijeđen 1945. godine, ali on i danas živi u onima koji žele da dijele našu državu i da je parčaju. Nikada nećemo zaboraviti one koji u temelje nezavisnosti države Bosne i Hercegovine ugradiše svoje živote i dijelove tijela. 1992. godine napadnuti smo od strane četvrte vojne sile, ali smo pokazali svoju hrabrost i opredjeljenost da se borimo protiv fašizma i četničke ideologije. Hrabro danas stojimo rame uz rame s dobitnicima najvećih ratnih priznanja 'Zlatni ljiljan' jer oni, ali i svi pripadnici Armije RBiH, zaslužuju naše poštovanje jer su nam dali slobodu - kazao je Džafić. 

Enver Kurtić je svim pripadnicima Armije RBiH i dobitnicima priznanja "Zlatni ljiljan" uputio  čestitku, istakavši da su svi zajedno branili slobodu, nezavisnost Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe na centralnom spomen-obilježju, načelnik je položio cvijeće na spomen-obilježju borcima Narodno-oslobodilačkog rata.

- Kalesija je u Drugom svjetskom ratu pokazala svoju snagu, ali najveću snagu sigurno je pokazala 1992. godine kada su borci Armije i pripadnici Teritorijalne odbrane nanijeli prve poraze JNA i četničkim hordama, čime je naš grad postao prvi oslobođeni grad u BiH. To je bio 'vjetar u leđa' svim patriotama ove države da se bore za slobodu i nezavisnost i dokaz da je neprijatelj iako bolje naoružan ipak ranjiv - rekao je predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Kalesija Sejfo Softić, saopćila je Služba za informisanje Općine Kalesija

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U kalesijskom naselju Jajići otvorena farma vrijednosti 1,2 miliona KM

Kalesijska likovna kolonija okupila 30 slikara 

Predstavnik Ambasade Turske u BiH u posjeti Kalesiji, zahvalio za pomoć nakon zemljotresa

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu