Bosna i Hercegovina     | 09.06.2020. 14:52 |

Bečki "Wiener Linien“ testira autobuse na vodonik

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. juna (FENA) - Flota vozila na električni pogon bečkog javnog prijevoznika Wiener Linien je u stalnom porastu, a od nedavno se putnici voze i u autobusu na vodonik.

Riječ je o vozilu proizvođača Solaris, model "Urbino 12 hydrogen", koji vrši probne vožnje od 4. do 12. juna na liniji 39A. Plan je do 2023. godine u javni gradski promet staviti čak deset H2-autobusa.

- Pored električnog pogona, i pogon na vodonik kod gradskih autobusa je važna tema. Pri tome proizvođači moraju proizvoditi autobuse po realnim cijenama, gradski prijevoznici se moraju što prije preorijentisati a politika treba stvoriti adekvatne okvirne uslove, kako bi prijevoz postao još održiviji i ekološki prihvatljiviji  -  rekao je direktor Wiener Linien Günter Steinbauer, saopćio je Eurocomm - PR Sarajevo.

Za puštanje u promet deset ovakvih autobusa neophodna je i odgovarajuća infrastruktura. U probnom radu rezervoar od 35 kilograma vodika se puni u roku od 12 minuta, a u normalnom radu je to moguće i za 8 minuta. Autobus sa punim rezervoarom može preći 400 km.

Nabavka vodika povjerena je u tom slučaju preduzeću "Wien Energie", koje trenutno provodi istraživanja vezana za proizvodnju zelenog vodonika.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu