Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost Građanskog saveza

Saopćenje

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i predsjednik Građanskog saveza Nihad Čolpa izjavio je danas da nadležno tužilaštvo treba otvoriti istragu povodom čestih poplava i izlivanja iz svojih korita kako velikih i manjih rijeka, tako i potoka i naizgled bezazlenih vodotoka. 

Neophodno je ispitati da li postoji nečija odgovornost za eventualna kršenja zakona, odnosno da li ima odgovornih što nije puno više urađeno na prevenciji od poplava. Zakonom je definisana i obaveza plaćanja vodnih naknada koje se u najvećem procentu uplaćuju nadležnoj agenciji i kantonima. Neću reći da je neko kriv, ali je potrebno utvrditi da li se trebalo i moglo više uložiti u prevenciju od poplava, ako jeste, onda trebamo znati ko su krivci. Posljedice su ogromne. Šteta mnogostruko više košta od prevencije. Poplave su proteklih godina odnijele ljudske živote, ostavile hiljade ljudi bez domova, nanijele veliku materijalnu štetu poslovnim zonama, a najviše su poplavljena područja poljoprivrednog zemljišta. 

Klub Građanskog saveza će na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH podnijeti incijativu da Vlada FBiH hitno uputi na razmatranje i usvajanje Akcioni plan čišćenja prirodnih vodotoka u FBiH. Novca za prevenciju ima dovoljno. Usvajanje i realizacija ovog dokumenta sačuvati će najvažnije za sve nas, a to su ljudski životi i imovina ljudi, naveo je Nihad Čolpa 

 

S poštovanjem,

 

Građanski savez

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.