Ekonomija     | 02.07.2020. 15:51 |

Vlada BPK odobrila 115.000 KM za isplatu subvencija za plaće za april

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 2. jula (FENA) - Vlada Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva za privredu, donijela je odluku o odobravanju novčanih sredstva po "Programu za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće“.

Za subvencioniranje plaća do visine minimalne plaće za april ove godine, privrednim društvima i obrtnicima kojima je naredbama štabova civilne zaštite privremeno bio zabranjen rad, odobreno je više od 115.000 KM a, kako je istaknuto, po okončanju javnog poziva biće odobrena i sredstva za maj.

Ministar za privredu BPK Goražde Mensad Arnaut na današnjoj pres-konferenciji podsjetio je da je za implementaciju Zakona o ublažavanju negativnih posljedica stanja prirodne nesreće, u Budžetu BPK predviđeno 640.000KM.

- Interventno je za subvencioniranje jedne polovine minimalne plate za privredne subjekte putem javnog poziva privrednim subjektima kojim je naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite bio obustavljen rad za mjesec mart isplaćeno oko 36.500KM. Nakon toga raspisali smo javni poziv za mjesec april i maj, s tim da smo za ova dva mjeseca pored obrtnika i ugostitelja uključili i društva sa ograničenom odgovornošću - pojasnio je Aranut.

Dodao je da je pravo na subvenciju za april ostvarilo oko 112 obrtnika i ugostitelja te 17 društava sa ograničenom odgovornošću.

- Kada je riječ o obrtnicima i ugostiteljima kod 112 poslodavaca obuhvaćeno je 198 radnika koji će ostvariti refundaciju uplate doprinosa i plaća za april u iznosu od 406 KM odnosno ukupno 80.340 KM. Što se tiče privrednih društava, po javnom pozivu za april, kod njih 17 obuhvaćeno je 86 uposlenih za koje će ostvariti subvenciju, a za što će biti izdvojeno 30.470 KM - precizirao je on.  

Podsjetio je da su glavni kriteriji za dodjelu subvencija po "korona zakonu“ da privredni subjekti na dan 29.02.2020.godine, nemaju dugovanja na ime poreza i doprinosa, s tim da imaju isti broj radnika na dan podnošenja aplikacije za april i maj.

- Možemo očekivati već slijedeće sedmice da će sredstva biti isplaćena na njihove račune. Što se tiče isplata za maj imamo određeni broj obrtnika i privrednih subjekata koji nisu znali za te javne pozive kao i situacije da određeni privredni subjekti nisu uplatili plaću za mjesec april, što je uslov da ostvare subvenciju u maju. Dali smo im rok jer imamo jedan broj privrednih subjekata koji neće moći uplatiti dio - istakao je Arnaut.

Naglasio je da je izmjenama i dopunama Zakona koje je usvojila Skupština BPK Goražde, pravo na subvencije omogućeno i privrednim subjektima koji su imali otežan rad i pad prihoda za vrijeme pandemije, te je najavio da će za ove subjekte biti raspian treći javni poziv.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu