Bosna i Hercegovina     | 16.07.2020. 10:38 |

Sastanak u Općini Doboj-Jug: Sistemski pristup borbi protiv ambrozije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. jula (FENA) - Rukovoditelj Zavoda za zaštitu bilja u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) Zenica Kasim Velić boravio je u općini Doboj-Jug radi praćenja stanja u vezi cvjetanja korovske biljke ambrozije.

- Za potrebe Općine i nadležnih organa distribuirana je i određena količina edukativnih materijala koje je o temi ambrozija izradio INZ - navodi se.

Načelnik Općine Doboj-Jug Mirnes Tukić i direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite ZDK Džavid Aličić informirani su o alergijskim problemima koje ambrozija izaziva kod stanovništva, kao i efikasnim metodama uklanjanja te korovske biljke, prije nego izazove probleme. Naglašeno je da, zbog karakteristika i načina širenja te biljke, samo sistemski pristup borbi protiv korova može dati rezultate.

Fenološkim opažanjima (bilježi se početak i trajanje pojedinih pojava) na području općine Doboj-Jug utvrđeno je da ambrozija još nije u fazi cvatnje, a time i otpuštanja polena u atmosferu. 

Sudionici sastanka utvrdili su da je idealan, ujedno i bezbjedan moment  za uništavanje i to čupanjem cijele biljke, s korijenom. Razgovarali su i o djelovanju inspekcije, kao i obavezama stanovništva i privrednih subjekata u uklanjanju tog štetnika.

Na sastanku, u sjedištu Općine, sudionici su razgovarali i o drugim aktivnostima INZ i Općine. Istaknuta je saradnja u borbi protiv novog koronavirusa, dezinfekciji koje INZ obavlja na području ZDK, kao i aktivnostima drugih službi i odjeljenja Instituta na području te i ostalih općina ZDK.

- To su, između ostalih, zdravstveni i sanitarni nadzor, briga o zdravstvenoj ispravnosti procesa klanja kurbana, ali i zdravstveno stanje djece predškolskog i školskog uzrasta. Najavljeno je intenziviranje saradnje, kao i unaprjeđenje mogućnosti za intenzivniji angažman INZ-a na području najsjevernije općine ZDK - saopćio je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

UN-ov Dan zemljišta - Centimetar tla koji se stvara hiljadu godina, ljudi zagade za nekoliko minuta

U fokusu ovogodišnjeg obilježavanja dostupnosti edukacije o šećernoj bolest

INZ povodom Svjetskog dana hrane - Vodu tretirati kao da nam život i hrana ovise o tome

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu