Bosna i Hercegovina     | 22.07.2020. 16:45 |

Hadžibajrić Općoj bolnici uručio finansijsku pomoć za borbu protiv koronavirusa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. jula (FENA) - Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić posjetio je danas Opću bolnicu „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i uručio prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću, direktoru ove ustanove, odluku o dodjeli novčanih sredstava u iznosu o d 10.000 KM za borbu protiv koronavirusa. Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ ima veliku potrebu za zaštitnom opremom s obzirom da Urgentni centar dnevno prima između 100 i 150 pacijenata i ova sredstva bit će utrošena u te svrhe. 

Prema riječima načelnika Hadžibajrića, Općina Stari Grad stoji na raspolaganju ovoj ustanovi, kao i prof. dr. Gavrankapetanoviću za svaku vrstu pomoći kako bi se pacijentima pružila što bolja zdravstvena zaštita.

- Svjesni smo da je Općoj bolnici potrebna pomoć za nabavku zaštitne opreme i zato smo odmah reagirali jer u ovoj situaciji ne smijemo dozvoliti da bilo šta stane na put u pružanju pomoći oboljelima. Naša podrška će se nastaviti tako da smo dogovorili i određene građevinske radove kojima će se napraviti bolja preraspodjela prostorija u kojima se pacijentima pruža usluga i to ćemo također finansirati  - kazao je načelnik Hadžibajrić. 

Da će sredstva biti utrošena tamo gdje su najpotrebnija potvrdio je i prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice.

„Sredstva ćemo iskoristiti za naš Urgentni blok koji prima 90 posto građana Sarajeva koji traže hospitalizaciju, odnosno koji su upućeni iz primarne zdravstvene zaštite. Veliko hvala u svoje lično, ali i u ime svih zaposlenih Opće bolnice na ovoj značajnoj pomoći. Zadatak svih zdravstvenih radnika, pogotovo onih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u ovom trenutku velike panike, jeste da mi stanemo između građana i korone. Građani se ne smiju uzbuđivati, mi smo ti koji trebaju to zaustaviti, i na tome radimo posljednjih nekoliko mjeseci“, kazao je Gavrankapetanović.

-Vrlo je važno da nastavimo biti štit za naše građane i da ne šaljemo nikakve poruke o tome da nemamo kapacitete. Ovaj grad je pun izvanrednih ljekara, sestara, imamo dovoljno kadra da se izborimo sa ovim, a evo dobijamo i podršku od strane vlasti. Sa puno težih situacija se ovaj grad u prošlosti suočavao, smatram da je važno ohrabriti ljude,“ poručio je doktor Gavrankapetanović i dodao da je zdravstveni sistem sada mnogo spremniji nego što je bio na početku pandemije. 

Urgentnim centrom u Općoj bolnici „prim dr Abdulah Nakaš“ upravlja dr. Merima Šišić uz pomoć još sedam mladih ljekara koji, prema riječima prof.dr. Gavrankapetanovića na svojim leđima nose najveći teret. Govoreći o potrebama Urgentnog centra dr Šišić je kazala da se zaštitna oprema puno troši i često mijenja te su potrebe velike.

„Riječ je o rukavicama, maskama, hirurškim mantilima. Kada radimo sa osobom pozitivnom na COVID 19, oprema je puno složenija i skuplja. Trenutno na urgentnom centru imamo fluktuaciju između 100 i 150 pacijenata, zadatak nam je zaštititi i našu bolnicu i naše uposlenike,“ izjavila je dr. Šišić prenosi u svom saopćenju Služba za odnose s javnošću i informacioni sistem Općine Stari Grad.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Općine Stari Grad Sarajevo i Bar potpisale Sporazum o saradnji

Direktor Fondacije Hemiias uručio ključeve nove zgrada sa sedam stanova za djecu bez roditeljskog staranja

Potpisano osam sporazuma, zajedničkih projekata Općine Stari Grad i Grada Sarajeva

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu