Bosna i Hercegovina     | 11.02.2021. 09:19 |

Čestitka šefice Misije OSCE-a u BiH novom rukovodstvu VSTV-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. februara (FENA) - Povodom izbora novog rukovodstva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) u Bosni i Hercegovini, ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH, čestita novoizabranom predsjedniku VSTV-a Halilu Lagumdžiji, kao i novoizabranim potpredsjednicama Saneli Gorušanović-Butigan i Biljani Simeunović, saopćeno je iz ureda Misije OSCE-a u BiH.

- Misija podržava VSTVBiH kao ključnu instituciju čiji je mandat da osigura nezavisnost, nepristrasnost i profesionalizam bh. pravosuđa. Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine BiH kao tijelo zaduženo ne samo za imenovanje sudija i tužilaca već i za kreiranje, ocjenjivanje i diseminaciju pravosudne politike u BiH, ima ključnu ulogu u vraćanju povjerenja javnosti u pravosudne institucije te mora biti predvodnik reformi u pravosuđu - navela je ambasadorica Kavalec.

Ona ističe da VSTV treba da bude primjer, pridržavajući se najviših etičkih standarda u radu na jačanju procedura imenovanja i disciplinskih postupaka.

- Misija OSCE-a u BiH ostaje blizak partner VSTV-a i raduje se saradnji sa novoizabranim rukovodstvom u svim ovim procesima koji za cilj imaju jačanje integriteta, transparentnosti i odgovornosti bh. pravosuđa - naglasila je Kavalec.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu