Bosna i Hercegovina     | 09.03.2021. 14:38 |

Prvih 50 doza vakcine AstraZeneca dopremljeno Zavodu za javno zdravstvo BPK-a

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 9. marta (FENA) – Zavod za javno zdravstvo FBiH danas je dopremio prvih 50 doza vakcine AstraZeneca Zavodu za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.   

Iako je riječ o maloj količini, u ovoj ustanovi naglašavaju da su dopremljene doze od velikog značaja te da će vakcinacija početi nakon revidiranja spiskova zdravstvenih ustanova.

- Radi se o AstraZeneca vakcini i dobili smo pet bočica sa po deset doza. One su nešto stabilnije kada je u pitanju temperatura i skladište se na plus dva – plus osam i bit će distribuirane zdravstvenim ustanovama odnosno za zdravstvene radnike koji rade u crvenim zonama odnosno sa Covid pozitivnim pacijentima. S obzirom da mi u kantonu imamo 310 zdravstvenih radnika i pomoćnog osoblja, mala je količina, ali imamo i situaciju da je dosta zdravstvenih radnika već preboljelo Covid i oni nam nisu prioritet - istakla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Medina Bičo.

Napomenula je da je prema ranije sačinjenim spiskovima, više od 80 posto zdravstvenih radnika sa područja BPK izrazilo želju da se vakciniše, ali da će taj broj u trenutnoj situaciji biti reduciran u skladu sa raspoloživim dozama, od kojih se neće vršiti revakcinacija.

- S obzirom da je i rok svakoj vakcini otprilike šest mjeseci, očekuju se nove prema infomacijama koje imamo od Zavoda za javno zdravstvo FBiH i ovo je isključivo da se da prva doza. Za ovu vakcinu period revakcinacije je nešto duži, od četiri do dvanaest sedmica a i po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije bolji je duži period za revakcinaciju i preporučuje se od osme do dvanaeste sedmice. Mi smo uz vakcine dobili i kartone o vakcinaciji gdje će biti upisane sve generalije – naglasila je ona.

s obzirom da je javnost preplavljena informacijama o eventualnim negativnim efektima vakcine, u kantonalnom zavodu naglašavaju da građani nemaju razloga za zabrinutost.

- Vakcine su nam jedini spas da bi se pandemija zaustavila. Milioni ljudi su već vakcinisani da bi se stvorio kolektivni imunitet. Poznato je da je vakcina najbolje preventivno sredstvo i da su se zahvaljujući vakcinama mnoge bolesti iskorijenile, tako da bih ja ovim putem pozvala građane, kada budu dostupne vakcine, da se obavezno prijave iako je vakcina na dobrovoljnoj osnovi, jer jedino tako ćemo spriječiti teže kliničke oblike i smrtnost. Na području BPK Goražde imamo više od 5 000 hroničnih bolesnika od čega ih je oko 1 000 do sada iskazalo interesovanje, ali kada vakcine budu dostupne, radit ćemo više na promociji vakcinacije tako da očekujemo veći broj – istakla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu