Bosna i Hercegovina     | 26.03.2021. 21:34 |

Muftija Kudić posjetio Muzej Unsko-sanskog kantona

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 26. marta (FENA) - Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je posjetio Muzej Unsko-sanskog kantona i susreo se sa direktorom ove ustanove prof. Nijazijom Maslakom i zaposlenicima. Povod ove posjete je da se muftija Kudić upozna s radom  važne ustanove kulture za ovaj dio Bosne i Hercegovine koja u svome djelovanju posjeduje stručni kadar i značajne depoe u kojima su sadržani brojne vrijednosti našeg naroda i povijest ovog dijela Bosne i Hercegovine.

"Muzej Unsko-sanskog kantona je jedna od najvažnijih ustanova kulture na prostoru Bosanske krajine. Briga ove ustanove za kulturno-historijsko blago ovog dijela BiH me je posebno dojmila. Ponovno stavljanje u funkciju muzeja Prvog zasjedanja AVNOJ-a, impozantna građa koja će biti postavljena u Kapetanovoj kuli, veoma zrela i kvalitetna promišljanja oko muzeja 5. korpusa Armije R BiH i drugi važni projekti su svakako vrijedni našeg poštovanja prema zaposlenicima ove ustanove i njihovoj misiji. Nadam se da će svi relevantni faktori u našem društvu podržati ove projekte koji su od vitalne važnosti za naš sveobuhvatni kulturni identitet i predstavljanje Krajine kao mjesto kulture i bogate historije" - istakao je muftija Kudić.

Direktor Muzeja USK prof. Nijazija Maslak je izrazio dobrodošlicu muftiji Kudiću i zahvalio mu se za brigu i interes kojeg je pokazao prema onome što radi Muzej USK.

"Institucije kulture su često na margini društveno-političkih dešavanja i s toga je posjeta muftije Kudića nama posebno značajna, pogotovo što je inicirana s njegove strane, što govori o njegovoj svijesti o važnosti onoga što mi radimo. Predstavili smo mu našu viziju muzeja petog korpusa, kao što smo s njim podijelili informacije i činjenice o realizaciji Stalne muzejske postavke Prvog zasjedanja AVNOJ-a, zajedno smo obišli Kapetanovu kulu u okviru koje JU Muzej USK-a u skorijem vremenu namjerava predstaviti pet stalnih muzejskih postavki, što je naišlo na oduševljenje našeg cijenjenog muftije. Također smo mu detaljno predstavili projekat revitalizacije Konak", izjavio je prof. Maslak.

Muftija Kudić u pratnji saradnika za medije Nazif-ef. Horozovića je nakon prijema u sjedištu muzeja zajedno sa svojim domaćinima obišao Kapetanovu kulu, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, te mu je predstavljena buduća stalna muzejska kulturno-historijskih vrijednosti Bosanske krajine.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu