Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDA Zenica

Saopćenje, Ilustracija

SDA Zenica: Izvještaj federalnih revizora o Kasumovićevim zloupotrebama dostaviti tužilaštvu

Izvještaj o finansijskoj reviziji Grada Zenica za 2018. godinu, koji je sačinio Ured za reviziju Federacije BiH, ukazao je na niz nepravilnosti u raspolaganju javnim budžetskim novcem u izbornoj 2018. godini od strane gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem. Prema ovom izvještaju, najveće zloupotrebe učinjene su u postupcima javnih nabavki na način da su s odabranim ponuđačima zaključivani ugovori na iznose koji su bili znatno veći od planirane procijenjene vrijednosti radova, ali i važeće procjene tržišne vrijednosti.

 Sa tri zeničke firme Kasumovićeva administracija zaključila je 11 ugovora ukupne vrijednosti 2.138.470,00 KM, što je 1.008.367,00 KM ili 89,22 posto više u odnosu na procijenjenu vrijednost radova.

Tako je, naprimjer, samo jedan ugovor zaključen na vrijednost koja je uvećana od procijenjene do 50%, nekoliko ugovora je uvećano za više od 100% od procijenjene vrijednosti, a jedan ugovor je zaključen na vrijednost koja je uvećana od procijenjene za čak 1.457,79 %. Jasno je da je ugovorni organ premašio znatan iznos koji se kreće za radove do maksimalnih 20%, čime je grubo prekršen zakon, ujedno i s tim osnovni princip u poslovanju, a to je princip dobrog domaćina. Postavlja se pitanje sa kojom je pažnjom postupao ugovorni organ kada je dodjeljivao takve ugovore. Sa pažnjom dobrog domaćina evidentno nije.

Očigledno je da je na ovaj način gradska uprava na čelu s Kasumovićem počinila niz zloupotreba iz Krivičnog zakona BiH, a za neke od zloupotreba propisana je kazna zatvora u rasponu od tri mjeseca do pet godina.

Izvještaj o finansijskoj reviziji Grada Zenica za 2018. godinu trebao bi se naći na dnevnom redu sutrašnje sjednice Gradskog vijeća Grada Zenice.

Klub vijećnika Stranke demokratske akcije tražit će da se zaključkom Gradskog vijeća navedeni izvještaj uputi Kantonalnom tužilaštvu u Zenici zbog sumnje da je počinjen niz ozbiljnih zloupotreba prilikom rasplaganja javnim novcem. Očekujemo da klubovi drugih političkih stranaka podrže naš prijedlog, jer je transparentno i domaćinsko raspolaganje novcima građana od interesa za cjelokupnu zajednicu.

Tužilaštvo treba utvrditi da li je razlog enormnog povećanja vrijednosti ugovora nerealno planiranje ili možda čak pranje novca preko nekih favorizovanih firmi radi finansiranja izborne kampanje. Jedino je sigurno da su očigledne zloupotrebe učinjene u izbornoj godini i da su javna sredstva korištena za pridobijanje glasova birača na Općim izborima 2018.

Neće biti iznenađenje ako iste zloupotrebe budu uočene i prilikom analize finansijskih izvještaja za također izbornu 2020. godinu. Kasumović je svoju kampanju gradio narodnim parama asfaltirajući seoske i prigradske puteljke. Posljedica njegove predizborne politike vidimo na svakom koraku. Putevi se raspadaju nakon nekoliko mjeseci, a prevareni građani prinuđeni su da zaobilaze velike udarne rupe kao što je ona u Masarykovoj ulici, koja se nalazi samo stotinjak metara od zgrade Gradske uprave.

 

  

PRESS SDA Zenica

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.