Ekonomija     | 06.07.2021. 15:30 |

Košarac: Sajam 'Ekspo' značajna prilika za promociju domaće privrede

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. jula (FENA) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu nerezidentnu ambasadoricu Ujedinjenih Arapskih Emirata za BiH sa sjedištem u Podgorici Nabilu Abdelaziz Naser Said Alšamsi.

Na sastanku je razgovarano o jačanju i unapređenju vanjskotrgovinske razmjene između BiH i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Košarac je istakao da je tržište UAE značajno za plasman proizvoda iz Republike Srpske i Federacije BiH, te da postoji obostrani interes za poboljšanje privrednih veza, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Tema današnjeg sastanka bilo je i učestvovanje BiH na svjetskom sajmu "Ekspo" u Dubaiju, pri čemu je ministar Košarac izrazio očekivanje da će Vijeće ministara BiH na jednoj od narednih sjednica usvojiti odluku o tome.

- Smatram da je predstojeći sajam u Dubaiju izuzetno dobra prilika da se privrednici iz Republike Srpske i Federacije BiH predstave i promovišu domaću proizvodnju. Učestvovanje na ovako prestižnoj manifestaciji omogućit će našim privrednicima nove poslovne susrete i prilike, razmjene iskustava i inovacija u poslovanju. Ova prilika posebno je značajna u aktuelnom periodu, kada je kompletna privreda suočena sa borbom protiv negativnih posljedica koronavirusa - naglasio je Košarac.

On je informisao ambasadoricu Alšamsi da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u potpunosti posvećeno ispunjavanju uslova za učestvovanje BiH na sajmu ''Ekspo''.

- S obzirom na značaj ove manifestacije i benefite koje mogu ostvariti privrednici iz Republike Srpske i Federacije BiH, zahtijevao sam da se odluka o učestvovanju BiH što prije usvoji, imajući u vidu definisane rokove. Vjerujem da će Vijeće ministara BiH u konačnici usvojiti odluku tako što će ministri iz Federacije BiH, koji do sada nisu podržavali ovu odluku, promijeniti stav i glasati za učestvovanje BiH na sajmu Ekspo u Dubaiju - naglasio je ministar Košarac.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu