Bosna i Hercegovina     | 15.07.2021. 17:02 |

Bilateralne konzultacije ministarstava vanjskih poslova BiH i Slovenije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. jula (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om BiH Josip Brkić predvodio je izaslanstvo MVP BiH na bilateralnim konzultacijama dva Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije, koje su održane danas u Ljubljani.

Izaslanstvo Republike Slovenije na bilateralnim konzultacijama predvodio je državni tajnik MVP Stanislav Raščan, a tokom posjeta zamjenik Brkić razgovarao je i s državnim tajnikom u Ministarstvu obrane Urošom Lampretom.

Na sastancima je razgovarano o bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije, perspektivama europskog i NATO puta Bosne i Hercegovine te regionalnoj suradnji. Konstatirano je da su bilateralni odnosi između dviju zemalja dobri, prijateljski i na visokoj razini.

Brkić je izrazio posebnu zahvalnost Republici Sloveniji za organizaciju sastanka tokom predsjedanja Vijećem EU, te zahvalio na potpori i pomoći koju pruža Bosni i Hercegovini na njezinom euroatlantskom putu, kao i naporima u održavanju fokusa Europske unije na europskoj perspektivi zapadnog Balkana.

Posebno je zahvalio Republici Sloveniji na vrijednoj donaciji cjepiva našoj zemlji tijekom pandemije COVID-19. Potom je izvijestio sugovornike o dinamici procesa reformi u BiH, postignutom napretku u provedbi 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, te aktivnostima koje institucije BiH provode na putu naše zemlje u EU, posebice kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona.

Naglasio je da BiH cijeni napore slovenskog predsjedanja EU kako bi se osigurao nastavak procesa proširenja na zapadni Balkan, sukladno revidiranoj metodologiji proširenja. Izrazio je nadu da će EU prepoznati dosadašnji napredak u reformskom procesu BiH kako bi što prije dobila status zemlje kandidata.

Brkić je izrazio i velika očekivanja od listopadskog Summita EU - zapadni Balkan pod slovenskim predsjedanjem, budući da će to biti izvrsna prigoda za prepoznavanje i procjenu napretka svakog partnera sa zapadnog Balkana.

Dodao je i da će to biti značajan događaj za slanje snažnih političkih poruka o istinskoj predanosti država članica europskoj perspektivi ove regije. Naglasio je da BiH cijeni napore EU kada je riječ o uključivanju zapadnog Balkana u brojna područja koja su prepoznata kao prioritet za suradnju, poput povezanosti i sigurnosti.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova, koji je i predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om BiH, informirao je i o aktivnostima na NATO putu BiH. Naglasio je da su članice Sjevernoatlantskog saveza pozitivno ocijenile rad i aktivnosti Povjerenstva, s naglaskom na jednoglasno usvojeni Program reformi 2021., koji je dostavljen Vijeću ministara BiH na daljnju proceduru. Naglasio je da je, unatoč okolnostima prouzrokovanih pandemijom COVID-19, većina planiranih aktivnosti predviđenih Programom reformi provedena.

Tokom konzultacija istaknuta je važnost regionalne suradnje, i u tom kontekstu, značaj intenziviranja Brdo procesa kao dijaloga na najvišoj razini između EU i zemalja zapadnog Balkana. Razmijenjena su mišljenja i o aktualnoj migrantskoj krizi i izazovima sa kojima se suočavaju zemlje regije i članice EU.

Državni tajnici Raščan i Lampret pozdravili su napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla na putu prema Europskoj uniji i NATO-u i izrazili spremnost Slovenije za daljnju potporu, pomoć i razmjenu iskustava. Naglasili su značaj kontinuirane i intenzivne suradnje BiH i Slovenije na svim razinama u nastojanju unapređenja regionalne stabilnosti i rješavanja pitanja od zajedničkog interesa, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu