Svijet     | 09.08.2021. 17:39 |

Svećenik ubijen u zapadnoj Francuskoj, osumnjičeni se predao

FENA Internet

PARIZ, 9. augusta (FENA) - Svećenik je ubijen u ponedjeljak u malom gradu u zapadnoj Francuskoj, a osumnjičeni je čovjek koji je mjesecima boravio kod njega, saopćio je lokalni vjerski čelnik.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin potvrdio je ubistvo, dodajući da je krenuo u regiju Vendee nakon „dramatičnog ubistva“.

Puni detalji ubistva, koje se desilo u mjestu Saint-Laurent-sur-Sevre, nisu bili odmah dostupni.

Francuska štampa je, pozivajući se na policiju, javila da se čovjek predao, rekavši da je ubio svećenika u ponedjeljak ujutro. Francuski mediji javili su da je on bio pod sudskim nadzorom zbog podmetanja požara u katedrali iz 15. stoljeća u Nantesu u julu 2020., u kome su uništene orgulje i razbijena su prozoprska stakla.

Konzervativni senator za regiju Vendee, Bruno Retailleau, kazao je da je poznavao ubijenog svećenika i identifikovao ga je kao “Oca Oliviera Mairea”, nadređenog u redu Montfort.

Crkveni volonter iz Ruande koji je tražio politički azil priznao je da je ispalio tri hica. On je imao dužnost da zaključava katedralu, i nije uhapšen dok čeka na istragu, ali se redovno mora javljati policiji.

Čelnik vjerske zajednice Montfort, Santino Brambilla, potvrdio je za  BFMTV  da je ubijeni svećenik pružao boravište osumnjičenom nekoliko mjeseci.

- Ovo je ljudska drama, patnja je ogromna - kazao je Brambilla.

Nije bilo nikakvih trenutnih pokazatelja da je ubistvo povezano s terorizmom, poput ubistva iz 2016. velečasnog Jacquesa Hamela dok je predvodio misu u svojoj crkvi u Saint-Etienne-du-Rouvrayu, u blizini Rouena. Grupa Islamska država preuzela je odgovornost za to ubistvo.

U oktobru prošle godine, svećenik i dvoje vjernika ubijeni su nožem u bazilici u Nici, u napadu koji se pripisuje islamskom ekstremisti, prenosi AP.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu